Zo maak je hele malse en sappige kip

Food door Maj

Niets is lekkerder dan een mega sappige kip. Kip braden lijkt misschien easy, maar dit stuk vlees wordt ook heel snel droog. Hoe je die kip nou echt mals maakt? Wij geven je de vijf ultieme tips!

1. Langzaam garen

Je kunt je kip echt sappig krijgen door hem heel langzaam te garen op een lage temperatuur. Je laat de kip in de oven staan en hoeft eigenlijk zelf niets meer te doen. Zet de oven op 165 graden, zodat het borstvlees en de bouten in 2,5 uur langzaam mals worden. Gegarandeerd sappige kip, helaas alleen een minder knapperig velletje. Dus prioriteiten stellen!

2. Marineren

Je kip marineren is altijd een goed idee, maar doe dit het liefst in een zure vloeistof. Denk aan bier of karnemelk bijvoorbeeld. De eiwitten in het vlees worden dan afgebroken. Ook wordt het extra vocht goed uit de marinade opgenomen. Bak na het marineren de kip op 180 graden voor 1 uurtje.

3. Pekelen

Leg je kip eerst voor 6 uur in een pekelbad. Het vlees blijft dan malser doordat de kip het zoute water en de smaakstoffen opneemt. Je kunt zelf een pekelbad maken door 1 liter water met 230 gram zout, 130 gram suiker en lekkere kruiden toe te voegen. Verhit dit allemaal al roerend totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Doe er vervolgens nog 3 liter water bij en laat het bad afkoelen. Laat de kip dus 6 uur pekelen en daarna kan deze voor 1 uur garen op 180 graden in de oven.

4. Gevlinderde kip

Probeer ook eens je kip te vlinderen voor een extreem sappige kip. Knip de ruggengraat uit de kip en druk de kip goed plat. Zo is de kip bij het braden op alle plekken even dik en gaart die mooi gelijk. Nog een voordeel, want deze manier van kip bereiden zorgt ervoor dat die ook nog eens snel klaar is, namelijk op 180 graden in 45 minuten. Ideaal!

5. Kip op de barbecue

Populair is kip garen op de barbecue op een blikje bier. Yes, je leest het goed! Het bier zorgt er namelijk voor dat het kippenvlees mals wordt. Heerlijk! Plaats de kip op een halfvol blikje bier op de barbecue en sluit deze met een deksel. Laat hem voor 1 uur op 185 graden garen. De bouten staan zo dichter bij het vuur dan de borst en worden dus even snel gaar.