Zo organiseer je een gezellige winterbarbecue

Food door Maj

Een hele leuke activiteit met een groepje vrienden in de winter is barbecueën. Plaats wat terrasverwarmers en vuurkorven, zorg voor lekkere winterse drankjes als glühwein of chocomelk en de gezelligheid kan beginnen! Wij leggen je stap voor stap uit, hoe je een sfeervolle winterbarbecue kunt organiseren.

1. Seizoengroenten en vlees

In de winter is het extra leuk om seizoensgroenten te gebruiken voor op de barbecue. Tijdens de wintermaanden zijn onder andere spruiten, pastinaak, pompoen, prei, rodekool, paddestoelen, schorseneren, savooikool en wortelen het lekkerst. Maak er bijvoorbeeld salades mee of grill ze op de barbecue. Ook denk je in de winter aan ander soort vlees dan in de zomer. Het lekkerst is vlees als spek, steak en wild. Past super goed bij een winterse barbecue!

Verder is een goede voorbereiding het halve werk. Denk ook aan de boodschappen, hoeveel vlees en vis reken je per persoon? Naast vlees en vis lusten mensen misschien ook graag groentes en andere bijgerechten. Zorg dat je alles ruim op tijd in huis hebt en je de dag zelf bezig kan houden met het voorbereiden van de barbecue zelf.

2. Voorbereidingen

Nu je alle boodschappen in huis hebt, kan je bezig gaan met de voorbereidingen. Het vlees moet gemarineerd worden, de sausjes kunnen vast in bakjes worden gedaan, de groentes moeten worden gesneden, de drankjes moeten koud staan. Zet alles kant en klaar neer in de koelkast, zodat je alles er zo uit kan halen met de barbecue zelf.

3. Warmte tijdens het eten

Het zal natuurlijk niet op zijn warmst zijn buiten tijdens de barbecue, dit brengt dan ook de hele winterse sfeer. Toch is het wel belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Plaats bijvoorbeeld terrasverwarmers en vuurkorven (als het veilig is). Ook kun je kussens en dekentjes neerleggen. Licht je gasten vast in dat ze zich warm moeten aankleden, veel laagjes dus!

Voorspellen ze regen, sneeuw of veel wind op de dag van de barbecue? Bedenk dan een back-upplan! Wellicht kun je buiten barbecueën en binnen eten? Of regel een partytent, zodat je wel droog zit.

4. Warme dranken

Het is wel zo lekker warm en gezellig om naast bier,wijn en fris, ook warme dranken te serveren. Denk aan glühwein, cider of warme chocomelk. Hier warm je zeker van op! Zet grote kannen neer die verwarmd zijn, zodat je gasten zelf kunnen bijschenken. Lekker makkelijk!

5. Sfeer creëren

Naast al het lekkere eten, wil het oog natuurlijk ook wat. Dek de tafel met leuk servies en servetten, leg kussentjes en dekens neer en vooral: zorg voor voldoende verlichting. Hang lampionnen op, zet veel kaarsen neer en zorg ook rond de barbecue voor voldoende licht.

6. Muziek aan en genieten maar

Deze laatste stap is ook niet geheel onbelangrijk; genieten. Zet de muziek aan, de bijgerechten op tafel, serveer het vlees op schalen en tijd om achterover te leunen. Geniet van het gezelschap, de cozy setting en het lekkere eten. Enjoy!