7 tips om thuis met yoga aan de slag te gaan

Lifestyle door Maj

Ben je nieuw met yoga en wil je graag thuis aan de slag gaan? Het kan best lastig zijn om precies te weten hoe je moet beginnen. Wij geven je daarom 7 oefeningen mee om vanaf huis met yoga aan de slag te gaan. Super leuk om te doen, ontspannend en natuurlijk ook heel goed voor je lichaam en mindset. Laten we beginnen!

1. Warming-up

Om een blessure te voorkomen, is het belangrijk om een warming-up te doen voordat je start met yoga. Tijdens yoga doe je namelijk veel diepe rekoefeningen. Als je hier niet op bent voorbereid, kan je last krijgen van verrekkingen. Zorg er dus voor dat je spieren vast warm zijn en doe een altijd opwarmingsoefeningen.

2. Comfortabele kleding

Draag kleding die voor jou comfortabel is. Denk aan een legging met hoge taille, een tanktop en vooral elastische kleding die niet te wijd is of je belemmerd. Ook doe je yoga vaak op blote voeten, dus de sokken kunnen uit.

3. Yogatermen leren

Om yoga goed onder de knie te krijgen, is het wel zo fijn als je de veelgebruikte yogatermen uit je hoofd kent. Je wilt het Sanskriet leren, of te wel de yogataal. Voorbeelden van yogatermen zijn:

  1. Asana: een pose of een houding
  2. Prayama: gecontroleerde ademhaling
  3. Bandha: aanspannen van je spieren
  4. Namaste: Een respectvolle begroeting in yoga
  5. Mantra: herhalende woorden of lettergrepen
  6. Chanten: het hardop of in gedachten herhalen van mantra’s

4. Voeding

Let op je voeding als je aan yoga doet. Probeer minimaal twee uur voordat je yoga gaat doen niets meer te eten dat heel zwaar op de maag ligt. Je kan anders misselijk worden en daar word je zeker niet vrolijk van. Probeer een kleine gezonde snack te nemen, zoals een bakje yoghurt, fruit of nootjes.

5. Schermen uitzetten

Niets is vervelender dan dat je gestoord wordt tijdens je yogaroutine. Laat je telefoon lekker achterwegen en zorg ervoor dat je alleen een flesje water, een yogamatje en een handdoek bij je hebt.

6. Hulpmiddelen

Een yogamatje is erg belangrijk om je yoga oefeningen te kunnen doen. Dit helpt blessures voorkomen en het maakt de oefeningen een stuk makkelijker. Ook kun je andere hulpmiddelen, zoals yogablokken aanschaffen. Yogablokken zijn gemaakt van schuim, hout of kurk en kun je gebruiken als een verlengstuk van je armen. Handig!

7. Goede oefeningen

Tot slot ben je natuurlijk opzoek naar goede oefeningen die je vanuit huis kunt doen als beginner. Hier vind je de allerleukste en beste yoga oefeningen van A tot Z. Veel yoga plezier!