8x do’s en don’ts voor het onderhouden van je meubels

Wonen door Maj

Het juiste onderhoud van je meubels is belangrijk, zodat deze een lange levensduur behouden. Zo kun je optimaal genieten van je meubels en blijven ze veel langer mooi. Maar wat moet je nou doen om zo lang mogelijk plezier te hebben van je meubels? Er zijn verschillende do's en don'ts voor het onderhouden van je meubels en wij leggen ze je uit!

Do's

1. Stof afnemen en reinigen

Houd je meubels in topconditie door regelmatig stof af te nemen. Stof hoopt zich op en kan de glans van je meubels verminderen. Gebruik een plumeau of een zacht doek om het stof te verwijderen. Vermijd in ieder geval agressieve schoonmaakmiddelen, om beschadigingen en verkleuringen te voorkomen.

2. Krassen en vlekken

Krassen en vlekken kan je voorkomen door onderzetters, placemats enzovoort te gebruiken. Zo houd je het oppervlak van bijvoorbeeld je eettafel langer mooi. Gebruik tijdens het eten een tafelkleed en wees voorzichtig met krassen en scherpe voorwerpen.

3. Onderhoudsproducten

Elk meubel heeft weer andere verzorging nodig. Impregneer je bank, zodat je minder snel vlekken krijgt en probeer deze regelmatig even in te smeren of sprayen. Het ligt dus echt aan het materiaal waar je bank van is wat voor producten je moet gebruiken. Ook een eikenhouten tafel heeft weer ander onderhoud nodig. Laat je adviseren en koop een aantal onderhoudsproducten om je meubels zo lang mogelijk mooi te houden. Het is het op lange termijn echt waard!

Don'ts

1. Te veel vocht

Een beetje vochtigheid in de lucht is natuurlijk normaal, maar te veel vocht kan je beter vermijden rondom je meubels. Hierdoor kan houtrot of schimmelvorming ontstaan. Je kunt altijd overwegen om een luchtontvochtiger te gebruiken, zo houd je de luchtvochtigheid goed op peil.

2. Verwaarlozing van je meubels

Veel mensen verwaarlozen hun meubels, door helemaal geen onderhoud toe te passen. Je werkt preventief door met goede producten te werken en zo voorkom je dat kleine problemen uiteindelijk grote problemen worden. Verleng de levensduur van je meubels en voorkom eventuele schade.

3. Scherpe voorwerpen en drukwerk

Vermijd zoveel mogelijk scherpe voorwerpen. Probeer je zakken leeg te houden als je op de bank gaat zitten, denk aan pennen of sleutels. Ook poten van honden en katten kunnen de meubels beschadigen, pas hier dus goed mee op. Verder is het ook aan te raden om op te passen met drukwerk, zoals tijdschriften en kranten op je leren bank. Deze kunnen namelijk inkt afgeven. Ook je favoriete jeans kan verkleuring achterlaten, dus als je wilt dat alles lang meegaat... probeer voorzichtig te zijn en extra op dit soort kleine dingen te letten.

4. Plaatsing bank

Plaats je bank niet in direct zonlicht en maak gebruik van je raambekleding. Als de zon fel naar binnen schijnt, kun je de gordijnen of zonnewering beter dicht doen. Anders kan er verkleuring optreden en het leer sneller uitdrogen. Super belangrijke tip dus!