Groenten, fruit en kruiden kweken in eigen tuin

Wonen door Djamila

Met de zomer in aantocht is het de perfecte tijd om lekker naar buiten te gaan en je tuin voor te bereiden voor het warme weer. Een tuin is niet alleen leuk om in te zitten en van de planten en bomen te genieten waar je voor zorgt, maar ook om heerlijke maaltijden te bereiden met ingrediënten uit eigen tuin. Zelfs als je geen ervaren tuinier bent, kun je binnen korte tijd van verse groenten, fruit of kruiden genieten. Het enige wat je nodig hebt is een beetje tijd, aandacht en geduld.

Kruiden

Zowel verse als gedroogde kruiden zijn smaakmakers die bijdragen aan de heerlijke smaak van gerechten. Maar niets kan op tegen de verfrissende smaak van verse kruiden. Gelukkig zijn de meeste kruiden gemakkelijk te kweken op je eigen balkon, in de tuin of zelfs in de keuken. Basilicum, peterselie, rozemarijn, bieslook, munt en tijm zijn slechts enkele van de kruiden die je kunt gebruiken om salades, pasta's, soepen en sauzen op smaak te brengen. Je kunt ook experimenteren door verse kruiden toe te voegen aan je drankjes. Een gin-tonic smaakt bijvoorbeeld heerlijk met een takje rozemarijn en een takje munt en een kopje thee wordt nog lekkerder met een scheutje tijm. Je gasten zullen onder de indruk zijn van de feestelijke cocktails die je tijdens je volgende film of online casino avond serveert met verse kruiden. Bovendien hebben kruiden niet veel aandacht nodig en groeien ze vrij snel. Het is belangrijk om ze regelmatig water te geven en voldoende zonlicht te geven.

Wortelgewassen

Er zijn heel wat wortelgewassen zoals wortels, radijsjes en bieten die je eenvoudig zelf kunt planten. Ze gedijen goed in de grond en blijven ook na het oogsten nog best lang goed. Het kweken van wortelgewassen is niet alleen gemakkelijk, maar het geeft ook een voldoend gevoel. Het is namelijk leuk om te zien hoe zaadjes uitgroeien tot gezonde en vooral lekkere groenten die je kunt gebruiken bij het koken. En als je eenmaal begint met kweken, kun je elk seizoen verschillende soorten wortelgewassen proberen.

Aardbeien

Aardbeien zijn een zoete en heerlijke fruitsoort die je gemakkelijk zelf kunt kweken. Je hebt immers niet veel ruimte nodig en ze groeien bijna vanzelf. Aardbeien zijn ook een goede keuze, omdat ze relatief snel vruchten dragen. Je kunt ze kweken in potten, bakken of zelfs in hangende manden. Het enige wat je nodig hebt is een zonnige plek en je moet natuurlijk regelmatig water geven. Door je eigen aardbeien te kweken, heb je altijd verse en smaakvolle aardbeien bij de hand. Heerlijk om een zelfgemaakte jam van te maken, te gebruiken in een bakrecept of gewoon op zichzelf te eten!

Tomaten

Tomaten zijn een populaire keuze voor beginnende tuiniers omdat ze redelijk gemakkelijk zelf te kweken zijn. Daarnaast kunnen tomaten uit de supermarkt niet op tegen de smaak van tomaten uit eigen tuin. Je kunt er allerlei gerechten mee bereiden, van een verse salade tot een hartige tomatensoep met balletjes. Ook kun je oudere tomaten heel gemakkelijk omtoveren tot een huisgemaakte tomatensaus die je lang kunt bewaren. Op deze manier kun je zelfs in de winter van een smakelijke pasta met huisgemaakte tomatensaus genieten.

Courgette

Een andere groente die vrij gemakkelijk zelf te kweken is, zijn courgettes. Deze groente heeft niet veel zorg nodig en is ook nog eens zeer productief. Een enkele courgetteplant kan zelfs tientallen vruchten produceren. Je kunt ze in de grond kweken of in potten, zo lang het maar een zonnige plek is. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat ze genoeg water krijgen en af en toe wat meststoffen geven. Verder kun je deze heerlijke groente in heel wat gerechten gebruiken.