6x de lekkerste herfstrecepten

Food door Maj

De herfst is weer begonnen en dat betekent: koken met herfstproducten! Stamppotjes, soepen, gerechten met pompoen. Heerlijk allemaal. Seizoensgroenten doen het altijd goed en daarom delen wij een aantal makkelijke en lekkere herfstrecepten. Genieten!

1. Stoofvlees

Als er één gerecht de herfst typeert, dan is het stoofvlees wel. Tip: heerlijk om te serveren met frietjes.

Dit heb je nodig

  • 1 kg magere runderlap
  • 95 gr boter
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 uien 
  • 650 ml rundvleesbouillon
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 laurierblaadjes
  • 300 ml rode wijn 
  • 4 kruidnagels
  • 2 sneeën oud brood 
  • Mosterd

Zo maak je stoofvlees

Bestrooi eerst het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een pan en bak het vlees aan beiden kanten mooi bruin. Leg het vlees daarna op een aparte bord. Fruit nu de ui in dezelfde pan en voeg de basterdsuiker en bloem toe. Roer goed door. Leg vervolgens het vlees terug in de pan en giet de wijn en bouillon erover. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en voeg deze toe. Breng het geheel aan de kook en stoof daarna afgedekt 1 uur op lage stand. Smeer een laag mosterd op de broodjes en leg ze met de besmeerde kant op het vlees. Stoof nog 1 uur en schep alles door elkaar. Stoof nog 30 minuten totdat het vlees zacht is en verwijderd de laurierblaadjes en kruidnagels. Serveer met frites of appelcompote en smullen maar!

2. Pompoensoep

Pompoensoep! Dit gerecht is lekker met een lepeltje crème fraîche erop voor een extra romig effect.

Dit heb je nodig

  • 2 wortels 
  • 400 gram pompoen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui 
  • 2 tenen knoflook
  • 500 ml groentenbouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • Peper & zout
  • Crème fraîche

Zo maak je pompoensoep

Schil de pompoen en snijd in blokjes. Snijd ook de wortel in blokjes, in ongeveer gelijke grootte. Verhit olijfolie in de pan en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Voeg daarna de pompoen en wortel toe en bak een aantal minuten. Als laatste meng je de bouillon erdoorheen en kook je de groenten voor 20 minuten zacht. Zet het vuur uit en voeg de kokosmelk toe. Mix het met eens staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Serveer met een lepeltje crème fraîche erop en je soepje is klaar!

3. Witlof met ham en kaas uit de oven

Niet iedereen is dol op witlof, maar wij durven wel te zeggen dat bijna iedereen weg zal zijn van deze heerlijke ovenschotel met witlof, ham en kaas.

Dit heb je nodig

  • 4 stronken witlof
  • 600 gr diepvries aardappelschijfjes
  • 16 plakjes achterham
  • 100 gr geraspte oude kaas
  • Ovenschaal

Zo maak je witlof met ham en kaas uit de oven

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Snijd de onderkant van de stronken witlof eraf en de witlof zelf in de lengte. Verdeel aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Wikkel elk stuk witlof in een plakje ham en leg de witof strak tegen elkaar aan. Bestrooi de witlof met geraspte oude kaas en bak voor ongeveer 40 minuten in de oven. Echt een heerlijk snel en makkelijk gerecht!