Van wortels tot pompoen: groenten snijden doe je zo
Het lijkt zo simpel, maar soms kan het best lastig zijn om groenten op de juiste manier te snijden. Wil jij ook aan de slag gaan als een echte chef? Wij leren je de verschillende snijtechnieken die van pas komen in de keuken!
1. Brunoise
Bij brunoise snijd je groenten in kleine blokjes van ongeveer 2 mm groot. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als vulling of voor in een saus. Het is een veelgebruikte snijtechniek en erg populair!
2. Tourné
Tourneren houdt in dat je de groenten snijdt in een langwerpige vorm. Je kunt deze methode gebruiken als je bijvoorbeeld aardappels of pompoen wilt snijden. Er bestaat zelfs een speciaal tourneermesje! Hoe handig is dat? Als je dit niet in huis hebt, kun je ook een aardappelmesje gebruiken.
3. Cisseleren
Cisseleren is het snel nijden van plakjes, maar hierbij komt het mes los van de snijplank. Met een snelle en vloeiende beweging snijd je de plakjes. Je moet voor deze techniek een scherp mes hebben en toch ook al wel een beetje ervaring!
4. Jardinière
Voor deze techniek snijd je reepjes die even groot zijn als frietjes. Ongeveer 4 cm lang en 1 cm breed, perfect voor het maken van groentefrietjes!
5. Chinoise
Snijd groenten in ruitjes omde chinoise methode te gebruiken. Vaak gebruik je dit als groenten platter zijn, zoals prei. Deze techniek komt uit de Chinese keuken en wordt ook nog steeds veel gebruikt.
6. Emincé
Emincé betekent: hele dunne schijfjes of plakjes snijden. Dit pas je vaak toe op groenten, zoals knoflook, truffel of champignons.
7. Julienne
Bij julienne gaat het om kleine reepjes van ongeveer 1 mm dik en 4 mm lang. het lucifersstokje werd hier altijd als voorbeeld gegeven, maar tegenwoordig kan je ook met andere afmetingen werken. Julienne is ook een mega populaire snijtechniek!
8. Chiffonade
Chiffonade zorgt ervoor dat bladgroen in lintjes worden gesneden. Stapel eerst de blaadjes, rol ze op en snijd ze over dwars fijn. Een super makkelijke en snelle techniek!
9. Snipperen
Snipperen is een snijtechiek, die we eigenlijk bijna allemaal wel kennen. Je begint vaak met deze techniek, doordat je een ui moet snipperen bijvoorbeeld. Je maak dan sneden in een product en snijdt niet volledig door. Vervolgens snijd je over dwars op de snede en zo maak je kleine snippers van het product. Bij uien ontstaan laagjes, waardoor snipperen nog beter werkt! Een techniek die toch bijna wel in elke keuken wordt gebruikt!