DIY: Haak je eigen muts

Hobby door Maj

Het zit er toch echt weer aan te komen: de tijd van mutsen en sjaals. Een leuke muts passend bij je nieuwe winterjas mag ook deze herfst en winter natuurlijk niet ontbreken. Hoe leuk is het om dan ook nog eens je eigen muts te haken? Zo ben jij deze herfst wel even zoet. En als je dan nog garen over hebt, kun je deze gebruiken voor een leuke sjaal. Wij delen onze tips en tricks voor het haken van je eigen muts!

1. Meten

Houd eerst het meetlint rondom je hoofd. Zo kun je meten hoe groot de omtrek van je muts moet zijn. Als je hoofd bijvoorbeeld 55 centimeter is, mag de omtrek van de muts dus niet meer zijn dan 55 centimeter. Natuurlijk loopt een muts van boven naar beneden anders uit en daarom hebben wij nog een slim rekentrucje! Deel de omtrek van je hoofd in centimeters door het getal Pi (3,14). Dus bij 55 centimeter: 55 / 3,14 = 17,52 centimeter.

2. De muts haken

Nu je alle afmetingen op een rij hebt, kun je gaan beginnen met het leukste gedeelte: het haken van de muts. Je kunt een muts makkelijk haken met stokjes. Begin met 12 stokjes in een rondje. Meerder elke toer 12 stokjes verdeeld over de toer. Aan het begin van de toer kun je 1 losse steek haken. Daarna haak je het eerste stokje in dezelfde steek. Sluit de toer met een halve vaste. Stop met meerderen zo rond de 1 centimeter van de benodigde berekende diameter (rond de 16 centimeter). Als je dit niet doet wordt de muts te groot, omdat de eerste toer altijd iets uitloopt. Nu kun je verder met haken door vanaf nu elke toer, in elk stokje 1 stokje te haken. Ga door tot ongeveer 21 centimeter hoogte.

3. Netjes afwerken

Je kunt ervoor kiezen om een boord te maken of op een andere manier je muts af te werken. Wissel aan het einde bijvoorbeeld door de laatste paar centimeters toeren van vasten te gaan haken. Ook kun je zelf leuke patches of labels op je muts naaien! Zo ben je helemaal klaar voor het koude weer en kun je fashionable naar buiten met je zelfgemaakte muts! Natuurlijk wel zo leuk om ook nog een bijpassende sjaal zelf te maken. Laat het herfstweer maar komen!

Vind je het ook leuk om te leren breien? Met deze simpele stappen kan je het leren!