DIY: gedroogde bladeren ter herfstdecoratie

Hobby door Maj

Herfstbladeren zijn zo mooi! Ze zijn er in allerlei tinten: geel, rood en bruin. Soms wil je behalve in de natuur, thuis ook nog kunnen genieten van de herfstsfeer. Dit kun je doen door de bladeren te drogen, maar hoe doe je dit nou het beste? Welke.nl legt het je uit.

Zo droog je bladeren ter hefstdecoratie

Gedroogde bladeren kun je bijvoorbeeld inlijsten, gebruiken als boekenlegger of als knutselmateriaal gebruiken voor in je herstkrans. Genoeg ideeën in ieder geval, maar hoe voer je dit het beste uit? Daar zijn meerdere trucjes voor. Kies eerst een goed blad uit die al van de boom is gevallen, het liefst een exemplaar dat nog helemaal heel is en zo plat mogelijk is. Deze drogen beter dan gekrulde bladeren. Verzamel bladeren met verschillende kleuren en neem ze mee naar huis.

1. Drogen met boeken

Een bekende methode is bladeren drogen met boeken. Leg de bladeren tussen de pagina's van een zwaar boek en plaats daar een aantal zware boeken bovenop. Tip: leg het blad tussen twee vellen bakpapier om vlekken op het boek te voorkomen. Na twee weken moeten de bladeren mooi gedroogd zijn. Controleer wel na een weekje of de bladeren niet zijn gaan rotten. Een makkelijke methode, maar niet een methode waarbij de bladeren het langste mooi blijven.

2. In de magnetron drogen

Heb je haast en wil je de bladeren snel gedroogd hebben voor bijvoorbeeld het maken van een knutselwerkje? Dan kun je ze in de magnetron drogen. Let wel goed op, want ze mogen echt niet te lang in de magnetron doordat ze dan kunnen verbraden. Kies dus ook voor bladeren die vochtig en soepel zijn. Leg ze tussen twee vellen keukenpapier en doe ze in een magnetron-bestendige schaal. 30 seconden verwarmen en blijf zeker goed opletten. Een snelle manier dus als je haast hebt, maar waar je ook goed bij moet opletten.

3. Drogen met vershoudpapier

Leg de bladeren tussen twee vellen vershoudpapier met bijenwas op de strijkplank. Plaats onder en bovenop een handdoek, zodat er geen was blijft kleven. Strijk de bladeren tussen het papier op een hoge stand. Druk niet te hard en houd het strijkijzer 4 seconden op het papier. Check even of de was om de bladeren is heengesmolten. Laat daarna goed afkoelen en knip de bladeren uit (laat een klein randje over aan de zijkanten van het blad). Op deze manier blijven je gedroogde bladeren super lang mooi.

Herfst is toch wel echt de tijd van het jaar om aan de slag te gaan met leuke DIY ideeën. Bekijk hier nog meer leuke herfstknutsels om te maken!