DIY: pompoen lichtjes maken met de kids

Hobby door Maj

De herfst is alweer een tijdje begonnen en het is weer... pompoentijd! Voor je het weet zit je alweer aan de kerst knutsels, maar voor het zo ver is staat eerst Halloween nog voor de deur. Hier horen natuurlijk verlichte pompoenen bij. En hoe leuk is het om deze DIY samen met de kids te doen? Wij leggen je uit hoe je deze spooky pompoen lampjes kunt maken.

Dit heb je nodig

 • Een hoge pompoen
 • Led waxinelichtjes
 • Keukenmes
 • Prikkers
 • Lepel
 • Aardappelmesje 
 • Zwarte afwasbare stift

Pompoenen zijn te koop in de supermarkt of in een tuincentrum. Als je het echt groots wilt aanpakken, kun je ook naar de Pompoenerie in Mander. Hier heb je mega veel variaties, meteen een leuk uitje met de kinderen!

Zo maak je pompoen lichtjes met de kids

 1. Leg eerst een tafelkleed op je tafel die ook vies mag worden. Leg alle benodigdheden klaar en houd de mesjes natuurlijk goed apart van de kids.
 2. Snijd de pompoen open en probeer met het keukenmes de bovenkant van de pompoen schuin uit te snijden. Als je recht snijdt valt de deksel namelijk in de pompoen.
 3. Nu begint het uithollen! Spannend. Nu kunnen de kids ook goed helpen. Alle zaden en draden moeten uit de pompoen. Doe dit door de pompoen uit te lepelen tot er niets meer inzit. Maak de binnenkant van de pompoen goed droog met keukenpapier. Je hebt nu veel vruchtvlees van de pompoen over, dit kun je bijvoorbeeld gebruiken voor pompoensoep.
 4. In de volgende stap (en misschien wel de leukste), is het tijd om je pompoen een gezicht te geven. Laat de kids eerst een tekening maken op de pompoen. Als deze goed is, kun je beginnen met de vorm uit de pompoen stansen met een prikkertje. Later nog even bijsnijden en de waxinelichtjes erin plaatsen. 
 5. Nu is het alleen nog maar wachten tot het donker wordt en laat Halloween maar komen!

Meer pompoen DIY

 1. Heb je geen zin om een pompoen uit te hollen? Dan kan je ze ook schilderen! Bekijk hier 7x inspiratie om pompoenen te verven!
 2. Maak leuke pompoen snacks rondom Halloween. Gevulde paprika's zijn bijvoorbeeld heer-lijk. Vul ze met gehakt of groenten en snijd later een Halloween gezichtje uit de paprika. Zo lijkt het net op een mini pompoen.
 3. Maak leuke pompoentjes van een oude sok. Hoe je dit doet? Dit leuke knutselwerkje kost je weinig tijd en is enorm leuk om te maken. Bekijk hier stap voor stap wat je moet doen.