7x tips om voorbereid een sollicitatiegesprek in te gaan
Je mag op sollicitatiegesprek komen… Spannend! Maar maak je geen zorgen, als je je van tevoren goed voorbereid gaat het helemaal goedkomen. Wij geven je de beste tips.
Verdiep je in het bedrijf
Niets is zo ongemakkelijk dan er bij een sollicitatiegesprek achter komen dat je eigenlijk niet weet wat het bedrijf doet. Het is daarom belangrijk dat je je van tevoren goed verdiept in het bedrijf. Wat voor werkzaamheden zijn er? Waar staat het bedrijf voor? Je wil deze vragen niet stellen tijdens het gesprek. Dat komt ongeïnteresseerd en ongemotiveerd over.
Lees de vacature goed door
Het is belangrijk dat je weet waar ze naar vragen in de vacature. Pak je kans en speel hier tijdens het gesprek op in. Wanneer er in de vacature vermeld staat dat ze een harde werker zoeken, kun je je hierop voorbereiden door na te gaan waarom jij aan deze eis voldoet.
Bereid je sterke en zwakke punten voor
Twee standaardvragen die in elk sollicitatiegesprek weer terugkomen, zijn de vragen: waar liggen jouw sterke en zwakke punten? Bereid je hier van tevoren dus op voor. Lees ook hiervoor de vacature goed door, en laat jouw sterke punten aansluiten bij de eigenschappen die zij in een werknemer zoeken. De zwakke punten kun je beter ‘punten die je zelf graag nog wilt verbeteren’ noemen.
Ga niet opscheppen
Pas op dat je jezelf niet de hemel in gaat prijzen. Natuurlijk moet je jezelf goed neerzetten tegenover het bedrijf. Maar wanneer je té veel sterke punten over jezelf gaat opnoemen, komt het niet meer geloofwaardig over. Denk hier van tevoren goed over na.
Misschien ook interessant: Deze 4 recepten geven je weer energie na een vermoeiende dag
Toon interesse in het bedrijf
Probeer ook meerdere vragen terug te stellen. Dit komt geïnteresseerd over en laat zien dat je goed bent voorbereid op het gesprek. Dit heeft een positief effect op hoe ze over je denken.
Waarom wil je daar werken?
Maak duidelijk waarom jij specifiek voor dit bedrijf wil werken. Wat denk jij aan het bedrijf toe te kunnen voegen? Hoe pas jij in het team? En wat denk jij dat het bedrijf jou brengt? Bereid dit goed voor zodat je met duidelijke argumenten kunt komen tijdens het gesprek.
Blijf positief
Het helpt niet om je vorige baan naar beneden te halen. Ook al ben je daar op een nare manier weggegaan. Vertel wat je er wél hebt geleerd en waarom je nu toe bent aan een nieuwe uitdaging. Ga zeker niet iemand de schuld geven. Hierdoor creëer je een negatieve uitstraling en dat is zeker niet wat een bedrijf zoekt.