DIY: verf je eigen vloerkleed

Hobby door Maj

Heb je zin in een nieuwe touch aan je interieur en wil je jouw vloerkleed pimpen? Dan is deze DIY zeker wat voor jou! Je kunt namelijk heel makkelijk je eigen vloerkleed verven. Je hoeft niet direct een nieuwe te kopen, wat scheelt in kosten en het is natuurlijk beter om het te hergebruiken.

Dit heb je nodig

 • Verf
 • Vloerkleed
 • Liniaal
 • Tape
 • Stift
 • Kwast

DIY: verf je eigen vloerkleed

 1. Begin met het reinigen van je vloerkleed. Zitten er vlekken in het tapijt? Dan moet je met een goed reinigingsmiddel deze schoonmaken en alle zeepresten verder ook verwijderen.
 2. Droog het tapijt met bijvoorbeeld een föhn. Wacht ook even een aantal dagen tot het vloerkleed niet meer vochtig is en goed droog is.
 3. Zuig het tapijt nog even na met een stofzuiger, zodat al het stof en viezigheid er helemaal uit is.
 4. Kies nu een geschikte ruimte uit om het tapijt te gaan verven. Zorg ervoor dat alles om het vloerkleed heen goed afgedekt is en de verf niet op de muren kan komen.
 5. Je kunt tapijtverf zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Het is wel belangrijk dat de nieuwe kleur iets donkerder is dan de originele kleur. Je krijgt een poeder mee die je moet mengen met heet water in de juiste verhoudingen. Doe het mengsel vervolgens in een drukvat (kun je kopen bij de bouwmarkt) en het verven kan beginnen!
 6. Begin in de verste hoek en nevel de verg in lange stroken over het tapijt. Maak eerst verticale stroken en daarna horizontale stroken over het vloerkleed heen. Na een minuut is de verf al zo goed als droog.
 7. Zorg ervoor dat de verf goed tussen de vezels komt door met een borstel de tapijtverf in te borstelen met een grove borstel
 8. Herhaal een aantal keer het verven, totdat je tevreden bent over de kleur en is je tapijt is weer zo goed als nieuw! Yeey!

Extra handige tip: je kunt ook met tape sommige delen van het vloerkleed afplakken. Zo kun je figuurtjes creëeren, doordat deze delen niet geverfd worden. Maak bijvoorbeeld leuke driehoekjes of strepen op het vloerkleed.

Toch toe aan een nieuw vloerkleed? Bekijk hier 5 tips die helpen bij het kiezen van een vloerkleed die bij jouw woonkamer past! Gelet op het formaat, type vloerkleed, soort materiaal, de vorm en de kleur van het vloerkleed. Lees hier ook hoe je jouw vloerkleed goed kan schoonmaken!