Zo verwijder je een koffievlek uit je tapijt

Life Hacks door Maj

Koffievlekken zijn nooit leuk, maar soms wel onvermijdelijk als je een echte koffieleut bent. Je loopt met je kopje door het huis en oh no, daar gaat de koffie op je nieuwe tapijt! Het is lastig om deze vlek met alleen water eruit te krijgen, maar hier is wel een ander trucje voor. Wij delen dit trucje natuurlijk maar al te graag met jullie!

Zo verwijder je een koffievlek uit je tapijt

1. Deppen, deppen, deppen

Als het een nieuwe vlek is en deze nog vochtig is, kan je eerst met een zakdoekje of keukenrol al het overtollige vocht weg deppen. Nu wordt het schoonmaken een stukje makkelijker, doordat de chemische stoffen al zijn verwijderd.

2. Spoelen met koud water

Na het deppen, kun je koud water over de vlek spoelen. Doe wat water in een kommetje en spoel dit over de vlek. Wrijf er zacht overheen om de vlek los te weken. Herhaal dit zo twee keer.

3. Wasmiddel

Nu de redder in nood: wasmiddel. Wrijf een kleine hoeveelheid wasmiddel over de vlek. Zorg er wel voor dat de vlek vochtig is wanneer je er wasmiddel overheen wrijft. Laat het zo ongeveer 5 minuten intrekken en dep het na met water.

4. Schoonmaakazijn to the rescue

Is de vlek er nog niet goed uit? Meng dan in een plantenspuit een beetje schoonmaakazijn met water. Spray dit op de vlek en laat het even intrekken. Daarna spray je nog een keer en gebruik je een tandenborstel om de vlek voorzichtig uit je tapijt te vegen. Spoel na met koud water. Pas wel op, want sommige materialen kunnen verkleuren door schoonmaakazijn. Probeer het dus eerst uit op een klein stukje.

5. Een vlekkenstift

Is na bovenstaande trucjes de vlek nog goed zichtbaar? Dan kun je met een vlekkenstift of vlekkenverwijderen speciaal voor je tapijt op de vlek deppen. Een aantal minuten laten intrekken en het resultaat zal zichtbaar zijn! Ook hier zeker weer goed om het eerst even te testen op een klein stukje materiaal.

Koffievlek in je kleding

Knoei jij vaker met koffie en zit het niet alleen op je tapijt, maar ook in je kleding? Het eerste wat je an doen is zout strooien over de vlek en een paar minuten laten intrekken. Als dit niet werkt is azijn of sodawater de oplossing. Let op dat je azijn iets verdunt met water en daarna even in de wasmachine doet. De geur van azijn kan namelijk wat sterker zijn.

Lees hier dan ook hoe je andere vlekken uit je kleding krijgt, handig!