Zo kan je binnen een handomdraai tomaten ontvellen

Food door Maj

Hoe lekker tomaten in blik of passata tegenwoordig ook zijn, verse tomaten blijven toch een favoriet. Soms kan het alleen zo ontzettend veel werk zijn om al die tomaten te ontvellen en daarom geven wij je een aantal handige tips mee!

1. Blancheren

De bekendste en ook misschien wel makkelijkste manier om je tomaten te ontvellen. Breng water aan de kook in een pan en snijd de kroontjes uit de tomaten. Maak met een mes een kruisje aan de onderkant van de tomaat. Vul nu ook een bak met ijswater.

Leg de tomaten in het kokende water en haal ze na een 60 seconden eruit. Leg ze nu meteen in het ijswater. Als de tomaten afgekoeld zijn, kun je de velletjes er zo afhalen.

2. Roosteren

Door de tomaten te roosteren krijgen ze lekker extra veel smaak, dus als je bijvoorbeeld een soep maakt kan dit het soms net weer wat smaakvoller maken. Verwarm de oven op 200 graden, snijd de kroontjes eruit en snijd de tomaten daarna doormidden. Leg ze met de snijkant op een bakplaat en rooster ze voor vijftien minuten. Laat de tomaten even afkoelen en haal de velletjes eraf. Ideaal en super smaakvol!

3. In de diepvries

Als je veel tijd hebt voordat je moet gaan koken, is dit een handige manier. Doe alle tomaten in een diepvrieszakje en vries ze ongeveer voor zeven uur in. Handig om ze bijvoorbeeld de ochtend zelf ze in de vriezer te doen. Haal ze vijftien minuten van te voren uit de vriezer en trek met een mesje alle velletjes eraf. Et voilà, je tomaten zijn klaar voor gebruik!

Lees hier ook hoe je snel tomatenvlekken uit je kleding haalt!