Weinig motivatie om te gaan sporten? ‘Cozy cardio’ is dé perfecte oplossing

Lifestyle door Maj

Sporten is fysiek goed voor je, maar ook mentaal doet het veel goeds. Toch kan het zijn dat je te weinig motivatie hebt en je lichaam uitgeput is voordat je überhaupt bent begonnen met sporten. Je kiest dan toch liever voor een avondje bankhangen dan dat ritje naar de sportschool. Herken jij jezelf hierin? Dan is cozy cardio wellicht wat voor jou!

Wat is cozy cardio?

Cozy cardio betekent letterlijk: cardio in een gezellige en vertrouwde omgeving. Als je onzeker wordt in de sportschool, is dit de perfecte manier om toch aan je dagelijkse beweging te komen. Je kiest dus voor comfort, zodat je geen outfitstress hebt wat je motivatie bijvoorbeeld weer kan verpesten. Denk hierbij aan een pilates lesje vanuit je slaapkamer, wandelen in je favoriete park of doe oefeningen terwijl je jouw lievelingsserie kijkt.

Hoe begin je met cozy cardio?

Maak voor jezelf de keuze hoe jij je prettig voelt bij een workout. Je kunt ook een aantal activiteiten op een rij zetten en op de dag zelf een beslissing maken voor welke cozy cardio je vandaag gaat. Ga je lekker wandelen of skeeleren in het park, terwijl je een podcast luistert en een coffee to go haalt of ga je toch voor de buis sporten? Zorg er in ieder geval voor dat het cozy en als iets leuks aanvoelt. Steek thuis de kaarsjes aan, maak een lekker verfrissend drankje en zet fijne muziek op. Op deze manier maak je het bewegen leuk en hoef je met slecht weer bijvoorbeeld niet je huis uit. Bestel eventueel wat handige hulpmiddelen, zoals weerstandsbanden, een yoga matje en gewichtjes. Zo maak je het sporten makkelijker vanuit huis.

Het is vooral de bedoeling dat je de druk van de sportschool achterwegen laat. Geen harde muziek, ongemakkelijke momenten en fietsen door de regen. Maar maak het jezelf gemakkelijk, zo is de kans dat je gaat sporten veel groter. Vergeet natuurlijk niet dat het voor iedereen anders is, sommige mensen vinden het heerlijk om in de sportschool te pompen. Zo maakt iedereen zijn eigen keuze en kom je toch aan je dagelijkse beweging!

Genoeg bewegen

Het voordeel aan cozy cardio is dat je niet te snel over je grenzen gaat. Je doet een workout die je daadwerkelijk ook echt leuk vindt, hierbij ga je meer voor een low-intensity interval training. Het fijne is dat je in plaats van stressen in de sportschool, juist je hoofd leegmaakt door te doen wat jij fijn vindt. Trek er gewoon een uurtje vooruit of plan bijvoorbeeld elke ochtend en avond een sessie in. In de ochtend kun je bijvoorbeeld een wandeling maken en in de avond nog even een half uurtje wat oefeningen doen om de dag van je af te schudden. Dus ben je ook zo'n 'luie' sporter? Dan kan dit wel eens de oplossing zijn!