Zoveel water moet je op een dag drinken

Lifestyle door Maj

Elke dag moeten we aan een bepaald aantal liter water komen. Maar zijn dit nou twee grote drinkflessen of is een liter water al genoeg? Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen, gingen wij op onderzoek uit en zoveel water moet je op een dag drinken...

Zoveel water moet je op een dag drinken

Tussen de 1,5 en 2 liter water drinken is het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar. Kinderen vanaf 1 tot en met 13 jaar hebben zo rond de 1 en 1,5 liter drinken nodig. Het is ook zeker niet verkeerd om te wisselen tussen water en bijvoorbeeld zuiveldranken of andere dranken uit de Schijf van Vijf. Als je maar voldoende vocht binnenkrijgt, want je verliest ook veel bij het ademen, zweten en bij de ontlasting. Wanneer je dus meer zweet of bijvoorbeeld dunne ontlasting hebt, verlies je meer vocht en moet je wel meer drinken.

Niet te veel per uur drinken

Dus 1,5 tot 2 liter it is, maar om het nog lastiger te maken... te veel water drinken is ook niet goed. Onze nieren verwerken zo rond de 0,7 tot 1 liter water per uur. Als je meer drinkt dan verstoor je de zoutbalans wat kan leiden tot een laag natriumgehalte. Dus probeer niet per uur ineens 1,5 liter weg te drinken, maar verdeel dit over de dag heen. Verder kan te veel drinken, net als te weinig drinken, ook zorgen voor hoofdpijn. Houd dus goed in de gaten wat je per uur drinkt, zodat je hier geen last van krijgt.

Zo houd je bij hoeveel je drinkt

Maar hoe houd je nou bij hoeveel water je per uur drinkt? Er bestaan drinkflessen met tijden erop, waar precies op aangeduid staat hoeveel je hebt gedronken en nog kan drinken per uur. Hierdoor drink je dus meteen genoeg water en houd je precies bij wat je elk uur drinkt.

Verschijnselen wanneer je te weinig drinkt

Drink je toch liever gewoon uit drinkglazen? Dan is het iets moeilijker bijhouden per dag, maar je kan wel verschijnselen krijgen als je te weinig drinkt. Denk aan vermoeidheid, een opgeblazen buik, zwakte in de spieren, verwarheid, minder plassen, droge huid of sufheid.

Dit zijn de gezondste dranken

Naast water, kun je ook koffie, thee of zuivel drinken om je vocht aan te vullen. De meest gezonde dranken volgens de Schijf van Vijf zijn water, zwarte en groene thee zonder suiker, kruidenthee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle zuiveldranken en sojadrink. Daarnaast is het ook lekker om aan je water een citroentje of takje munt toe te voegen voor een ander smaakje.