Leer om meer in het nu te leven met deze tips

Lifestyle door Maj

Ken je dat gevoel dat je telkens al vooruit aan het denken bent en veel aan het piekeren bent over wat komen gaat? Probeer dan eens om meer in het nu te leven en stil te staan bij het moment. Hierdoor ervaar je veel minder stress en waardeer je meer de dingen die je nu beleeft. Wij geven je een aantal fijne tips mee om meer in het nu te gaan leven, enjoy today!

1. Oefen met het focussen op één taak

Probeer te oefenen om je op één taak te focussen. Ga bijvoorbeeld lekker een boek lezen, wandelen of koken en houd je alleen bezig met deze activiteit zonder je af te laten leiden door je telefoon of andere factoren. Laat het multitasken even zitten en focus je op één ding tegelijk.

2. Ademhalingstechnieken

Er zijn veel ademhalingoefeningen waarmee je weer helemaal in het nu kunt komen. Een hele fijne oefeningen is de 4-7-8-ademhalingstechniek. Hierbij adem je 4 seconden in door je neus, houd je dit 7 seconden vast en adem je het 8 seconden uit via de mond. Je kalmeert je endocriene systeem door lang adem te halen. Ook een hele goede methode als je veel stress hebt en je alle gedachten onder controle wilt houden.

3. Jezelf reminden

Tussen alle druktes door is het belangrijk om jezelf te reminden dat je wel in het hier en nu moet blijven leven. Dit kan je doen door een post-it briefje met een boodschap op verschillende plekken in huis te hangen of door een herinnering op je telefoon in te stellen, zodat je op bepaalde tijdstippen een reminder krijgt. Hoe meer signalen je ontvangt, hoe vaker je stil staat bij een bewuste levensstijl.

4. Dankbaarheid

Wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven. Met een journal kun je dagelijks bijhouden wat jouw gelukkig heeft gemaakt die dag en wat je zou willen verbeteren. Met dit boek leef je dus ook echt dag voor dag.

5. Uit je comfortzone

Binnen je comfortzone leer je eigenlijk niets nieuws meer, want je beleeft continu dezelfde activiteiten. Hierdoor ga je op de automatische piloot leven en doe je iets zonder erbij na te denken. Als je af en toe uit de comfortzone stapt, kun je meer mindful leven en jezelf verrassen.

6. Mediteren

Mediteren werkt heel goed om meer in het nu te gaan leven. Je staat namelijk echt even stil bij je gedachten en vervolgens kun je alles helemaal loslaten. Probeer dit te verwerken in je routine en je zult merken dat je er veel rustiger van wordt en alle gedachten even op een rijtje kunt zetten.