5 tips om duurzamer met kleding om te gaan

Beauty & Mode door Maj

Duurzamer en minimalistischer leven heeft niet alleen te maken met je voedingspatroon en levensstijl, maar ook met de kleding die je koopt en hoe je vervolgens weer met deze gekochte kleding omgaat. Gooi jij bijvoorbeeld vaak iets weg of laat je het repareren? En koop je liever nieuwe dingen of tweedehands? Allemaal vragen die komen kijken bij een duurzame levensstijl. Wij geven 5 tips mee om duurzamer met kleding om te gaan!

1. Basis kledingstukken

Mooie basis kledingstukken zijn zeker essentials in je duurzame garderobe. Er zijn gewoon een aantal kledingstukken die je altijd nodig hebt als basis in je garderobe, zodat je eindeloos kunt blijven combineren en deze elk seizoen kunt doordragen voor verschillende gelegenheden. Zo heb je ook minder snel de behoefte om nieuwe items te kopen. Voorbeelden van fijne basis kledingstukken zijn een mooi wit overhemd, een goede jeans en basic tops. In de winter draag je deze met een jasje of blouse eroverheen en in de zomer gewoon als top zelf. Zo kan je dus als maar nieuwe combinaties maken met maar een aantal items!

2. Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Rule number one: kwaliteit boven kwantiteit. Probeer minder te kopen en juist wat langer te sparen voor kwalitatief goede en duurzame items. Zo doe je veel langer met een item en hoef je niet eindeloos kleding te blijven kopen.

3. Volg niet alle trends

Trend items zijn leuk, maar je raakt er vaak ook weer heel snel opuit gekeken. Hoe fijn is het als je gewoon content bent met een aantal kledingstukken en niet alleen maar tijdelijk leuke items in je kast hebt hangen. Probeer vooruit te denken en items te kopen waar je jaren mee kunt doen. 

4. Tweedehands kopen of kleding huren

Als je het toch lastig vindt om minder te kopen, kan je ook tweedehands of vintage kleding kopen. Zo geef je gedragen kleding nog een tweede leven en kun je toch verantwoord iets kopen. Vaak heeft vintage kleding ook hele mooie kwaliteit, doordat er vroeger met andere stoffen en knopen werd gewerkt voor minder geld.

Heb je een feestje of speciale gelegenheid en ben je opzoek naar een over de top outfit? Vaak scoor je dan een kledingstuk die je maar één keer aan doet en de rest van de tijd in je kast ligt. Daarom is het zo leuk om kleding te gaan huren, dan kun je na deze gelegenheid het kledingstuk weer netjes terugbrengen en kan iemand anders ervan gaan genieten.

5. Gun kleding een tweede leven

Ben je toch echt op een item uitgekeken of is een kledingstuk kapot? Geef het kledingstuk een tweede kans op bijvoorbeeld Vinted of laat het repareren bij de kledingmaker. Je hoeft een kledingstuk namelijk echt niet meteen weg te gooien! Zo kun je ook nog iemand anders blij maken met een goedkoper item.

Lees hier ook hoe je milieuvriendelijk wasmiddel maakt om je kleding mee te wassen.