DIY: Zo maak je zelf zeepjes met de kids

Hobby door Maj

Maak van douchen en badderen met je kids een feestje met deze zelfgemaakte zeepjes! Met een aantal natuurlijke ingrediënten maak je binnen no time heerlijke zeepjes. Erg leerzaam voor de kinderen om te zien dat je producten die je normaal koopt, ook prima zelf kunt maken. Je kunt de zeep helemaal naar eigen wens maken. Zo wordt het handenwassen ineens niet meer iets stoms, maar juist iets leuks om trots op te zijn!

Dit heb je nodig

Houd er rekening mee dat je als basis zeepresten of zeepvlokken gebruikt, als je het compleet zelf wilt maken heb je namelijk natriumhydroxide nodig, wat bijtend is en brandwonden kan veroorzaken. Natuurlijk willen we dat niet (al helemaal niet met kinderen) en daarom kan je beter een zeepbasis gebruiken, zodat je veilig met de kinderen deze zeepjes kunt gaan maken. Voor dit recept gebruiken we als basis melkzeep.

 • Zeepbasis: melkzeep
 • 2 eetlepels honing
 • Amandelolie
 • Gedroogde bloemen en kruiden
 • Zeepvormpjes of bakvormpjes
 • Rasp 
 • Water

Zo maak je zelf natuurlijke zeepjes met de kids

 1. Begin met het raspen van de melkzeep in kleine vlokken. Laat vervolgens de zeepvlokken boven een pan kokend water smelten in een hittebestendige kom. Natuurlijk is het beter om dit gedeelte vast voor te bereiden en niet door de kinderen te laten doen. 
 2. Roer de zeep voorzichtig door, maar zorg ervoor dat er geen luchtbellen ontstaan. Doe dit regelmatig terwijl de zeep smelt.
 3. Voeg een paar druppels amandelolie toe en roer goed door. Vervolgens kun je een deel van de gedroogde bloemen en kruiden toevoegen en roer je 2 eetlepels honing door de vloeibare zeep. Als alles goed is gemengd, is je vloeibare zeep vast klaar.
 4. Leg nu het overige gedeelte van de gedroogde bloemen en kruiden in de zeepvormpjes of bakvormpjes. 
 5. Vul de vormpjes met de vloeibare zeep en houd een klein stukje over aan de rand. Strooi nog wat gedroogde bloemetjes bovenop, zodat deze als de zeepjes klaar zijn goed zichtbaar zijn.
 6. Laat de zeep helemaal afkoelen, totdat deze hard genoeg is om te kunnen gebruiken. Wanneer deze helemaal is afgekoeld, is je handgemaakte natuurlijke zeep helemaal klaar! Nu kun je de zeep uit de vormpjes halen en op een leuk schoteltje bijvoorbeeld in de keuken of in de badkamer neerleggen. Echt een feestje om te gebruiken voor jou en voor de kinderen!

Lees hier ook hoe je zelf klei maakt als je een middagje thuis bent met de kinderen