Zo overleven jouw planten de hitte

Wonen door Chloe

Wanneer wij het warm hebben zoeken we zelf de verkoeling op. Vooral in huis kan de temperatuur aardig oplopen in de zomer. Hoewel wij het huis uit kunnen vluchten, geldt dat natuurlijk niet voor onze planten. En ja, ook zij kunnen last hebben van de hoge temperaturen. Daarom vertellen wij je wat je kan doen zodat je planten de hitte overleven.

Direct zonlicht vermijden

Nou zijn er sowieso al niet veel kamerplanten die tegen direct zonlicht kunnen, maar als het warm wordt kan je ze beter allemaal even uit het zonnetje halen. Wanneer de zon heel fel is kunnen ze namelijk verbranden. Verplaats ze dus op tijd naar een plekje met indirect zonlicht.

Sproeien

Planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Daarbij zal de lucht ook koeler zijn als deze vochtig is. Besproei daarom iedere dag even de lucht rondom jouw planten of zet een bak water naast je plant neer zodat de luchtvochtigheid omhoog gaat in huis.

Geef je planten 's avonds water

Wanneer je je planten midden op de dag water geeft, dan zal een groot deel al verdampen voor de wortels het op hebben kunnen nemen. Geef ze daarom in de avond water als het wat is afgekoeld in huis. Op deze manier heeft de plant meer tijd om het vocht op te nemen. Hou er ook rekening mee dat je plant veel meer behoefte heeft aan water in een warme week. Je kan een plant gerust twee keer zoveel water geven dan normaal.

Houd het koel

Dit is niet alleen voor je planten fijn, maar ook voor jezelf. Probeer het overdag zo koel mogelijk te houden in huis. Houdt gordijnen dus gesloten en open de ramen wanneer het 's nachts wat is afgekoeld. Pas ook op met airco's. Planten kunnen namelijk niet zo goed tegen plotselinge temperatuurstijgingen, maar ook niet tegen koude en droge lucht. Zorg er dus voor dat als je de airco aan zet, je de planten uit de luchtstroom houdt. Zo voorkom je dat ze het loodje leggen.

Plantvoeding

De kans is groot dat jouw planten in de zomer door een groeispurt gaan. Al die extra zonuren doen je planten namelijk erg goed. Geef je planten daarom ook regelmatig wat plantvoeding om ze verder op weg te helpen. Zo zal je zien dat er steeds meer nieuwe bladeren bij zullen komen. Voor je het weet is je plant centimeters gegroeid aan het eind van de zomer.