Yum! Zo maak je zelf de allerlekkerste sushi

Food door Maj

Ben je ook zo dol op sushi? Elk weekend sushi bestellen of een leuk nieuw restaurant uitproberen. Heerlijk, maar ook best aan de prijzige kant. De oplossing hiervoor: zelf sushi maken! Super leuk om te doen en ook nog eens mega vers en lekker. En geloof mij, moeilijk hoeft het zeker niet te zijn. Wij geven je stap voor stap mee wat je moet doen om de lekkerste homemade sushi te maken.

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 400 gram Japanse sushirijst (ongeveer 150gr per persoon)
  • 1 pak gedroogde zeewier
  • Snufje suiker
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • Ingrediënten naar keuze voor in de sushi (beef, zalm, tonijn, komkommer, garnalen, avocado, krab enzovoort)
  • Sesamzaadjes
  • Sojasaus
  • Sushi mat
  • Sushistokjes
  • Pan

Zo maak je zelf de allerlekkerste sushi

  1. Breng de rijst aan de kook met als richtlijn 1,5 kopje water per kopje rijst. Laat het voor ongeveer 15 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan en haal de pan van het vuur (deksel niet verwijderen!). Laat de rijst nog 10 minuten in de pan nastomen. De rijst hoort nu kleverig te zijn om te gebruiken voor de sushi. 
  2. De sushirijst moet nu nog zoet worden gemaakt. Meng hiervoor de witte wijnazijn, rijstazijn, suiker en zout en verwarm dit kort in de magnetron. Doe de rijst in een schaal en voeg de afgekoelde sushi azijn toe. Voorzichtig mengen en je sushirijst is klaar!
  3. Terwijl de rijst verder afkoelt, kan je de ingrediënten voor in de sushi gaan voorbereiden. Snijd alles in dunne reepjes, zodat het perfect is voor in de sushi.
  4. Leg het zeewierblad klaar op het sushimatje. Maak je vingers nat (zo blijft de rijst niet plakken) en breng een dun laagje rijst aan op het zeewierblad. Laat aan het einde een klein stukje zonder rijst over, zodat je het blad hier kan 'vastplakken'. Je kunt nu kiezen of je bijvoorbeeld een Urimake rol (met de rijst aan de buitekant) wilt of juist een maki rol. Bij de Urimake rol draai je het zeewierblad om, zodat de rijst onder ligt op het sushimatje. Leg in het midden van het blad de gesneden ingrediënten en maak het randje van het blad vochtig met wat water. Begin nu met rollen en rol het hele matje telkens mee. Zorg ervoor dat je stevig de rol aanduwt. Snijd de sushi in stukjes en presenteer met wat soja saus. Yum! Je heerlijke versie sushi is klaar.