Zo houd je de koelte binnen tijdens de warme dagen

Life Hacks door Maj

We krijgen steeds meer te maken met hete zomers. Maar hoe ga je hier nou thuis mee om en hoe houd je het in de zomer toch lekker koel in huis? De beste manier is om ervoor te zorgen dat de warmte niet het huis in kan. Moet je dan de hele dag in een donkere kamer zitten? Zeker niet! Er zijn ook veel andere alternatieven die helpen met het hoofd koel te houden. Wij geven je een aantal handige tips mee, zodat het deze zomer goed op temperatuur blijft in huis.

1. Zonwering

Goede zonwering is belangrijk om je huis echt koel te houden tijdens de zomer. Zo komt het zonlicht niet direct naar binnen, wat zeker een paar graad zal schelen. Zonwering aan de buitenkant werkt beter dan zonwering aan de binnenkant van het raam. Een zonnescherm, screen of rolluiken bijvoorbeeld zullen zeker heel goed helpen. Doe deze overdag waar de zon naar binnenschijnt dicht, zodat het zonlicht geen kans krijgt om het huis op te warmen.

2. Alles dichthouden

Houd alles in huis goed dicht overdag. Doe de raambekleding en de gordijnen allemaal dicht, zo houd je de warmte het beste buiten en heeft de zon geen schijn van kans. En we snappen als je niet alleen maar in een donkere kamer wilt zitten, dus probeer vooral de ramen te bedekken waar de zon direct naar binnen schijnt.

3. Slim luchten

Als je huis toch is opgewarmd, kan je de ramen en deuren openzetten wanneer de temperatuur buiten is gezakt. Dus als het binnen een hogere temperatuur is dan buiten, kun je vroeg in de ochtend of laat op de avond zeker gaan luchten. Zet alle ramen tegen elkaar open, zodat het goed kan doorwaaien.

4. Vermijd de droger

Klinkt misschien een beetje raar, maar apparaten die veel warmte afgeven zorgen ook voor een hogere temperatuur buiten. In plaats van het gebruiken van de droger bijvoorbeeld, kun je ook buiten in de schaduw de was ophangen. Scheelt weer in de kosten en je was is zo droog!

5. Ventilator of airco

Als het ondanks alle bovenstaande tips nog warm is in huis, kun je denken aan een ventilator of airco. Een ventilator gebruikt veel minder energie dan een airco en kost in aanschaf een stuk minder. Je kunt dus zeker eerst proberen om het met alle tips en een ventilator vol te houden. Tip: zet een bevroren fles water voor de ventilator voor extra verkoeling. Werkt dit niet en blijven de tropische temperaturen aanhouden? Dan is een airco zeker iets voor jou.