DIY: Maak je eigen verse kruidentuin

Hobby door Maj

Het buitenseizoen is weer van start gegaan en daardoor is het extra fijn om aan de slag te gaan met je eigen kruidentuin. Hoe fijn is het om elke dag verse zelfgekweekte kruiden bij de hand te hebben en gerechten makkelijk op smaak te brengen? Daarnaast kun je met de kruiden ook zelf thee trekken of gekruide olie maken. Super leuk en daarom leggen wij je graag uit hoe je zelf een verse kruidentuin maakt!

1. Soort kruidentuin

Je kunt een kruidentuin verschillend aanleggen. Je kunt ervoor kiezen om een deel van je tuin in te richten als kruidentuin. Probeer dan wel de kruiden goed te scheiden van de andere planten. Maak bijvoorbeeld een afscheiding met een hekje of een heg. Verder kan je ook een kruidentuin in bakken poten. Je kan kiezen voor speciale moestuinbakken of gewone plantbakken. Zo zijn de kruiden meteen goed gescheiden en houd je alles mooi op de plek.

2. Soorten kruidenplanten

Vaste kruidenplanten zijn bestand tegen lagere temperaturen en overleven dus langer. Dit zijn planten als bieslook, citroengras of munt. Soms sterven ze wel af in de winter, maar komen ze in het voorjaar weer opnieuw tevoorschijn. Een jarige kruidenplanten moet je wel elk jaar opnieuw zaaien, zoals basilicum of dille. Tweejarige kruidenplanten sterven na 2 jaar af en komen ook niet meer terug. Dit zijn bijvoorbeeld peterselie en karwij. Naast dat je de kruidentuin moet bijhouden, is het natuurlijk ook handig om te kijken welke kruiden je lekker vindt. Als je graag thee drinkt, kan je gaan voor munt of kamille. Verder zijn er ook veel keukenkruiden die je echt kan gebruiken als smaakmaker. Probeer dus te bedenken welke kruiden jij graag gebruikt.

3. Kruidentuin maken

Nu is het tijd om de kruidentuin te gaan maken. Begin met het markeren van je kruidentuin, mits je het in je eigen tuin doet en niet in bakken. Je kan markeren met een touwtje en vervolgens voor de afscheiding een hekje neerzetten. Daarna kan je de grond bewerken door nieuw moestuingrond te strooien en verdelen. Verdeel de plantjes over het stukje grond en houd een afstand van 25 cm aan tussen de plantjes. Met een schep kan je een gat graven voor de kruidenplantjes.

4. Kruidentuin onderhouden

Geef regelmatig water en pluk het onkruid om de kruiden zo mooi mogelijk te houden. Als je de kruiden nodig hebt kun je gewoon een aantal blaadjes of takjes afknippen. Om ze extra goed te verzorgen kan je ze af en toe moestuinmest geven, waardoor ze goed blijven groeien.