Een snijplank van hout of plastic: wat is beter?

Food door Chloe

Wanneer je gaat koken gebruiken we bijna altijd wel een snijplank. Groenten, aardappelen of brood: we hebben er allemaal een plankje voor nodig. Maar als je in de winkel staat om er één te kopen: welke moet je dan kiezen? Je hebt natuurlijk de simpele plastic planken, maar hout is natuurlijk veel mooier. Wij zochten voor je uit wat nou de beste keuze is.

Hout of plastic?

Hoewel je waarschijnlijk al een voorkeur hebt is er toch echt een betere optie wanneer het aankomt op het kiezen van een snijplank. Nou hebben plastic en hout natuurlijk allebei voor- en nadelen en wij nemen ze met je door.

Een houten snijplank

Een mooie houten snijplank ziet er ten eerste natuurlijk veel mooier uit. Je zou ze dan ook prima op je aanrecht kunnen laten staan. Daarnaast is een houten snijplank ook heel duurzaam. Ze gaan namelijk ontzettend lang mee en dus kun je er jaren plezier van hebben. Ze zijn daarom ook vaak een stuk duurder dan een plastic plank. Een ander nadeel kan zijn dat ze behoorlijk zwaar kunnen zijn. Vooral als je een stevige dikke plank hebt. En denk je dat een houten plank niet zo hygiënisch is? Dan heb je het mis. Hout dood namelijk bacteriën. Als je hem goed schoonmaakt en onderhoud gaat hij dus jaren mee.

Een plastic snijplank

Dan hebben we nog de plastic snijplank. Deze koop je vaak voor slechts een paar euro en dat is dan ook meteen het eerste voordeel. Ze zijn namelijk hartstikke goedkoop. Daarnaast zijn ze lekker licht en dun, waardoor ze ook minder ruimte in je kast innemen. Wat ook fijn is, is dat je deze planken gewoon in de vaatwasser kan doen. Het nadeel is alleen, dat ze na een paar rondjes in de vaatwasser snel kapot gaan. Ook komen er sneller krassen is wat een stuk minder hygiënisch is. Daarnaast is een plastic snijplank ook niet zo goed voor je messen.

Dus welke kies je?

Ons advies is om zowel een houten als een plastic snijplank in huis te hebben. Zo is een houten snijplank perfect voor het snijden van groenten en brood, maar zou je voor vlees en vis misschien beter kunnen kiezen voor een plastic variant omdat deze de bacteriën niet opneemt. Ook voor snelle klusjes is plastic natuurlijk makkelijk, omdat je zo minder tijd kwijt bent aan de afwas.