Zo help je je kind bij het maken van nieuwe vrienden

Lifestyle door Lien

Het ene kind maakt makkelijker nieuwe vrienden dan de ander en dat is helemaal oké. Toch kan het fijn zijn om het zelfvertrouwen van je kind te boosten of andere tips aan te reiken, zodat hij of zij nog beter in staat is om een nieuwe vriendschap te sluiten. Het maken van vrienden is ten slotte cruciaal in die jonge jaren.

Nieuwe vrienden maken

Wanneer heb jij voor het laatst een nieuwe vriendschap gesloten? Misschien dat je diep in je geheugen moet graven om tot het antwoord te komen. Volwassenen maken over het algemeen veel lastiger nieuwe vrienden dan dat kinderen dat doen. Veel kinderen lijken dit helemaal niet zo ingewikkeld te vinden. Toch bestaan er ook genoeg kids die, om wat voor reden dan ook, wat meer moeite ervaren met het sociale contact. Om je kind te helpen bij het sluiten van nieuwe vriendschappen kan het gunstig zijn om te focussen op de vaardigheden die hierbij onmisbaar zijn. En die ontwikkelen ze onder andere door observerend leren: zien hoe ouders met elkaar omgaan, bijvoorbeeld.

Voorbeeld geven

Kinderen leren veel van hoe anderen iets doen, vooral ouders/verzorgers hebben een grote invloed. Of het nu gaat om iets kleins, zoals hoe je je jas aan moet doen, of iets groters, zoals hoe jij en je partner met elkaar omgaan, zijn dingen die als voorbeeld fungeren. De laatste is een bepalende bouwsteen in de emotionele ontwikkeling van een kind. Eigenlijk is dat natuurlijk best logisch. Een kind dat een positieve en warme associatie heeft met waarden als respect en geduld zullen deze zelf op een betere manier kunnen tonen en ontvangen. Uit een onderzoek gepubliceerd op The National Library of Medicine blijkt dat een autoritaire opvoedstijl iets is wat je als ouders misschien beter kunt vermijdeden. Dit zou de kans op gedragsproblemen bij kinderen vergroten, waardoor zij meer moeite gaan ervaren met het maken van vrienden. Wat wel een positief effect heeft? Modellen dat je tijd vrij maakt voor vrienden en vriendschap een volwaardig onderdeel in je leven maakt. Modellen betekent iets voordoen. Van jou leert je kind dan dat het waardevol kan zijn om aandacht te besteden aan vrienden of vriendinnen.

Ook interessant: 5 dingen om te doen als je kindje bang is in het donker