5 manieren om een kurk uit een fles wijn te halen

Life Hacks door Lien

Je kent het wel: je hebt een flesje rood in huis gehaald, want je hebt iets te vieren of er staat je een gezellige avond met vrienden te wachten. Nu moet je 'm alleen nog even openmaken. De kurkentrekker is nergens te bekennen… Gelukkig bestaan er nog talloze andere manieren om een wijn te openen. Dit zijn ze.

Een fles openen met een fietspomp

Klinkt gek, maar het werkt echt: een fles wijn met een fietspomp openen. Steek het uiteinde van de pomp door de kurk zodat deze er onderuit komt. Begin dan met pompen. De lucht die je naar binnen pompt laat druk ontstaan en zo komt de kurk vervolgens omhoog.

Een fles openen met een mes en vork

Hoewel je misschien geen kurkentrekker in huis hebt, is de kans groot dat er wel wat bestek in je keukenla ligt. Een wijn met bestek openen is eigenlijk heel simpel. Wat je nodig hebt is een mes en vork. Steek het mes zo diep mogelijk in de kurk. Schuif dan je vork om het mes heen. Draai het nu rond en je zult zien dat de kurk langzaam omhoog schuift.

Een fles openen met een hamer en schroef

Dit is eigenlijk precies hetzelfde trucje als bovenstaande, maar dan met twee andere gereedschappen. Mocht je je mooie couvert niet aan het openen van een wijntje willen verspillen, dan zou je altijd nog even in een gereedschapskist op zoek kunnen gaan naar een hamer en schroef. De lange schroef draai je dus zo ver mogelijk in de kurk, en met de achterkant klem je ‘m en draai je de kurk los.

Een fles openen met hitte

Als je dan toch de wijn op een creatieve manier moet zien te openen, dan kun je het best eens met gebruikmaking van hitte proberen. Dit is hoe het werkt: pak een aansteker en houd de vlam onder de kurk, vlakbij de hals van de fles. Door de hitte kruipt de kurk omhoog en kun je ‘m er zo uithalen. Ook een krul- of stijltang kan bij dit trucje als hittebron fungeren. Let op: voer je deze manier bij een ijskoude fles uit, dan kan deze gaan spatten. Zorg er daarom voor dat de wijn ietsje is opgewarmd.

Als het echt niet anders kan

Dan kun je altijd nog de kurk niet naar buiten, maar juist naar binnen duwen. Tja, je hebt dan wel een kurk in de wijn drijven. Maar de fles is in ieder geval open, toch? Wel heb je voor deze methode ook een hulpmiddeltje nodig, namelijk iets langs en duns. Denk hierbij aan een houten pollepel of ander handig keukengerei.

Ook interessant: good to know: zo krijg je dikker haar