Hoeveel uur slaap is te veel?
Uitrusten is essentieel om goed te kunnen functioneren. Druk jij ’s ochtends het liefst nog een paar keer op die snooze-knop? Dat begrijpen wij helemaal. Af en toe een keer uitslapen kan heel fijn zijn. Maar bestaat er eigenlijk ook zoiets als te veel slapen? En wat is dan te veel?
Veroorzaker van vermoeidheid
Er is niks zo fijn als je dag goed beginnen. ’s Ochtends wil je fris en energiek opstaan. Ben je moe en suf, dan begin je de dag al met een minder lekker gevoel. Zo’n suffig gevoel kan door te weinig slaap worden veroorzaakt, maar wat blijkt: ook te veel uurtjes kunnen vermoeidheid veroorzaken.
Hoeveel uur moet je slapen?
Een volwassen persoon heeft gemiddeld 7 uur slaap nodig om goed uit te rusten en de volgende dag er weer tegenaan te kunnen. 8 uur slaap is ook een prima aantal. Er zijn ook mensen die aan minderen uurtjes genoeg hebben.
Bestaat er zoiets als te veel slapen?
Het klinkt gek, maar toch is het zo: je kan ‘te veel’ slapen. Het komt vaker voor dan je denkt. Te veel slapen kan allerlei gezondheidskwaaltjes veroorzaken. Meer dan 9 uur per nacht slapen zou te veel zijn. Wil je een keer uitslapen en over die 9 uur heengaan, dan kan dat natuurlijk. Probeer dit echter niet te vaak te doen, het is dus niet zo gezond.
Een verstoord slaapritme
Het lijkt voor de hand liggend dat je steeds meer slaap nodig hebt als je ouder bent, maar toch is het precies andersom. Als begin twintiger heb je meer uurtjes nodig dan in de leeftijden die daarop volgen. Dit omdat je hersenen nog in ontwikkeling zijn. Een andere reden hiervoor is dat je tijdens deze leeftijden over het algemeen je ritme wat meer verstoord. Je blijft laat op voor een feestje en gaat in het weekend uit. De ene keer duurt het feestje tot twee, de andere keer blijf je de hele nacht party’en. Zoiets kan je slaapritme natuurlijk flink verstoren. Op maandagochtend weer fris en vroeg opstaan wordt dan een lastigere taak om te volbrengen. Je houdt dan hele andere bedtijden aan in het weekend versus doordeweeks. Je lichaam moet zich steeds aanpassen aan deze wisselende tijden.
Wat kun je tegen te veel slapen doen?
Houdt een slaapritme aan, ook in het weekend. Vind je dit lastig? Probeer er dan minimaal van af te wijken op de vrijdag- en zaterdagavonden. ’s Ochtends kun je het beste op vaste tijdstippen opstaan en niet overslapen. Juist het te veel uurtjes pakken leidt dus tot die suffigheid en vermoeidheid. In het begin kan het zo zijn dat je juist wat meer moeheid ervaart door het wennen aan je nieuwe slaaproutine, maar op de lange termijn zal het je veel energie opleveren.
Ook interessant: trucjes om je gelukshormonen te boosten