Trucjes om je gelukshormonen een boost te geven

Life Hacks door Lien

Hormonen die in balans zijn zorgen voor een verbeterde gemoedstoestand. De gelukshormonen dopamine, serotonine, oxytocine en endorfine stimuleren positieve gevoelens. Wil je deze happy hormones een boost geven? Lees dan hieronder hoe je je hormoonbalans kunt verbeteren.

Er bestaan verschillende trucjes waarmee je je hormoonbalans kunt ‘hacken’ en je dus lekkerder in je vel gaat zitten. Dit zijn ze:

Mediteren

Een dagelijkse meditatie heeft veel gezondheidsvoordelen, en zo ook effect op je hormonen. Tijdens het mediteren maak je meer dopamine aan en kun je een ware endorfine boost krijgen. Dit trucje bevordert dus echt je gevoel van welzijn en geluk. Daarnaast helpt mediteren ook om stress te verlagen en kan het een handig hulpmiddel zijn voor mensen die moeilijk in slaap vallen.

Buiten zijn

Naar buiten gaan heeft een positief effect op de hoeveelheid serotonine en endorfine die je lichaam afgeeft. Ga daarom regelmatig naar buiten en zoek daarbij zonlicht op. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling of relax wat vaker in je tuin of op je balkon. In je lunchpauze een wandeling maken kan een handige manier zijn om deze ‘hack’ toe te passen. Zo kost het je niet nog meer tijd op de dag en heb je toch even je hormoonbalans verbetert.

Sporten

Veel bewegen heeft vooral effect op het afgeven van endorfine. Houd je bewegen lang genoeg vol? Dan wordt er ook meer dopamine en serotonine aangemaakt. Sporten is dus bij uitstek een goede manier om je hormonen een flinke boost te geven. Je werkt dan niet alleen aan een gezond lichaam, maar ook een gezonde geest.

Ook interessant: dit veroorzaakt koude handen en voeten (en zo kom je er vanaf)