Dit veroorzaakt koude handen en voeten (en zo kom je er vanaf)

Life Hacks door Lien

Valt het jou op dat je soms koude handen of voeten hebt, terwijl de rest van je lichaam niet per se koud aanvoelt? Hier is dus een logische verklaring voor. En: je kunt er ook iets aan doen.

De oorzaak van koude handen en voeten

Wat blijkt: vooral vrouwen zouden last hebben van dit kwaaltje. Hoewel vrouwen gemiddeld een hogere lichaamstemperatuur hebben, zijn onze handen en voeten twee graden kouder. Dit wordt veroorzaakt door een betere doorbloeding: er stroomt meer bloed naar vitale organen, zoals je hersenen en hart. De keerzijde: er wordt minder bloed naar je handen en voeten gepompt. Een andere oorzaak is stress. Wanneer je in de fight-or-flight-modus verkeert, gaat je lichaam minder bloed naar je handen en voeten laten stromen. Dit is een oeroude reactie die ons vroeger deed beschermen tegen een gevaarlijk, wild dier. Stel: je rent weg van een tijger en hij bijt je in je enkel, dan stroomt er dus minder bloed uit – waardoor je een grotere overlevingskans hebt. Handig dat je lichaam je daartegen beschermt, maar tegenwoordig komen we niet zo snel meer in contact met zo’n gevaarlijk beest. Toch komt deze fight-or-flight-modus regelmatig optreden: een ruzie met je partner, een deadline die je moet halen of een appje in een verkeerde toon is al genoeg om die stressmodus te activeren.

Wat helpt?

De oorzaak is logisch, maar toch zijn die koude handen en voeten geen prettig gevoel. Wat kun je er dan aan doen? Iets wat enorm helpt is om op je ademhaling te letten. Probeer rustig en diep door je buik te ademen. Je geeft hiermee het signaal naar je lichaam af dat alles oké is en het je nergens tegen hoeft te beschermen. Je zult merken dat je je handen en voeten warmer voelt worden. En een bijkomend voordeel: dat stressgevoel verdwijnt ook als sneeuw voor de zon.

Ook interessant: zo kom je van pluizig haar af