Buon appetito! De lekkerste recepten voor een Italian dinner bij je thuis

Food door Maj

Antipasti, primi, secondi, contorni en dolci: wat houdt het nou eigenlijk allemaal precies in? Italianen houden van uitgebreid dineren en ook in Nederland duiken we maar al te graag de Italiaanse keuken in. Begrijpelijk, want de smaken zijn heerlijk puur en met maar enkele ingrediënten zet je al een volledig gerecht op tafel. Wij geven je vast een voorproefje: haal een stukje Italië in huis door een gezellige Italiaanse avond te organiseren met deze lekkere recepten! Buon appetito.

1. Antipasti

Italianen eten in een andere volgorde dan wij gewend zijn. Ze beginnen met de antipasti, wat als letterlijke vertaling 'voor de pasta' heeft. Maak wat lekkere kleine hapjes, zoals bruschetta, een plank met kazen, gevulde ricotta groentes, caprese of vitello tonato. Deze gerechten mogen dus best simpel worden gehouden en zijn een aperitivo op wat komen gaat.

2. Primi piatti

De primi piatti is nog steeds een voorgerecht, alleen dan in de vorm van soep, pasta of risotto. Primi piatti is letterlijk vertaald: 'eerste borden', dit komt dus na de antipasti. Wij gaan voor de klassieke pasta carbonara, alleen dan op echte Italiaanse wijze zonder room!

Benodigdheden voor 2 personen

  • 300 g (verse) spaghetti
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 140 g gerookte spekblokjes
  • 3 eieren
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper en zout

Bereidingswijze

Breng eerst een ruime hoeveelheid water in een grote pan aan de kook. Voeg daarna een snuf zout toe aan het water en kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de spekblokjes in de pan met een scheut olijfolie, zodat ze goed krokant worden. Nu is het tijd om de saus te maken. Meng 2 eieren en alleen de dooier van het derde ei samen met 2/3 van de Parmezaanse  kaas tot een gladde saus. Als de spaghetti beetgaar is kan je deze gaan afgieten. Voeg vervolgens de spek en het vet toe aan de spaghetti en meng dit goed. Als laatste stap voeg je de saus toe aan de spaghetti en meng je nog een keer alles goed door elkaar totdat de kaas is gesmolten. De pasta aftoppen met de overige 1/3 Parmezaan en wat zout en peper, smullen maar!

3. Secondi piatti

De secondi piatti is het hoofdgerecht, dit bestaat meestal uit een vlees-of visgerecht. Je kunt het vast raden, maar second piatti betekent: 'tweede borden'. Voor de secondi piatti maken wij heerlijke kalslapjes op smaak gemaakt met citroensaus. 

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 kalfslapjes
  • 1/2 citroen
  • 1 el citroensap
  • 1/2 theelepel geraspte citroenschil 
  • 1 el bloem
  • 2 el witte wijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Begin met de kalfslapjes te bereiden door ze te kruiden met peper en zout. Bedek ze met wat bloem en bak de kalfslapjes aan elke kant gaar (ongeveer 2/3 minuten aan elke kant) in een 1/2 boter en 1/2 eetlepel olijfolie. Haal de kalfslapjes uit de pan en voeg 2 eetlepels wijn toe aan de pan waar de kalfslapjes in zijn gebakken. Voeg de geraspte citroenschil en het citroensap toe en laat dit 1 minuutje inkoken. Doe daarna de overige 1/2 lepel boter en olijfolie bij de saus en breng op smaak met peper en zout. Leg het vlees nog even in de saus om op te warmen en verdeel alles over de borden. Aftoppen met een schijfje citroen en klaar om te serveren!

4. Contorni

Contorni zijn bijgerechten die je bijvoorbeeld bij de secondi piatti kan bestellen. Deze gerechten zorgen voor een gezellige volle tafel en zijn een lekkere smaak in combinatie met zwaardere gerechten. Bijgerechten in Italië kunnen zijn: gegrilde groenten, groene salade, artisjok of aardappeltjes uit de oven. Deze zijn vrij simpel te maken en kan je naar smaak toevoegen aan je gerecht. 

5. Dolci

Na alle gerechten is het tijd voor het dessert: dolci. Denk aan cannoli, tiramisu en cassata. Cannoli's kan je kopen bij delicatessen winkel en zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Als het dessert op is, volgt er vaak nog een espresso (absoluut geen cappuccino, dit mag in Italië maar tot 11:00) en natuurlijk een lekkere limconcello of Grappa!