Waarom je baby extra vitamine K en D nodig heeft

Lifestyle door Lien

Vitamine K wordt na de bevalling altijd aan baby’s gegeven. Ook vitamine D wordt extra toegediend. Waar zijn deze vitamines goed voor en hoe lang moet je ze blijven geven?

Waarom extra vitamine K?

Pasgeboren baby’s kunnen zelf nog geen vitamine K aanmaken. Dit omdat zij nog niet genoeg darmbacteriën hebben ontwikkeld. Vandaar dat het verstandig kan zijn om je baby een tijdje extra vitamine K te geven. Sommige baby’s komen bij de geboorte al vitamine K te kort. Zoiets kan gebeuren wanneer er tijdens de zwangerschap niet genoeg van deze stof via de placenta is doorgegeven. De baby heeft dan geen voorraadje aan kunnen maken. Het is gebruikelijk dat een verloskundige vlak na de geboorte 1 milligram vitamine K toedient. Het advies is om de vitamine de eerste 3 maanden dagelijks te blijven toedienen. 150 microgram druppels is genoeg.

Waar is vitamine K goed voor?

Vitamine K helpt bij de opbouw van sterke botten en zorgt voor een goede bloedstolling. Dit laatste is belangrijk bij het verkleinen van het risico op bloedingen in de hersenen. Voedingsproducten die deze vitamine bevatten zijn groene bladgroenten en fruitsoorten als avocado, banaan en kiwi. Bij volwassenen komt een tekort hieraan nauwelijks voor.

Waarom extra vitamine D?

Baby’s maken nog niet genoeg vitamine D aan. Je kunt een tekort tegengaan door extra vitamine D toe te dienen. Je baby heeft hier iedere dag 10 microgram van nodig. En best wel lang – het advies is om dit tot en met vier jaar extra te geven. Je kunt dit doen door vitamine D druppels aan te schaffen via je drogist of apotheek. Er bestaan varianten op water- en oliebasis, net wat je fijner vindt. Druppels op waterbasis zijn vaak zoeter, omdat er suiker of anijs is toegevoegd. Die op oliebasis zijn dan weer neutraler van smaak. Je kunt deze druppels bijvoorbeeld met een fruit- of groentehapje mengen. Let wel op dat je dit niet opwarmt, hierdoor kan de werking van de vitamine verloren gaan.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed in de botten wordt opgenomen. Ook verhoogt het de weerstand, geeft het je sterkere tanden en zorgt het voor een goede spierfunctie. We nemen het vooral op uit zonlicht.

Als je het een keer vergeten bent om extra vitamine K en D toe te dienen, is dat geen ramp. Wel is het natuurlijk het beste om geen dag over te slaan. Tip: als je dit toedienen op een vast tijdstip doet, is de kans kleiner dat je het vergeet. Zo weet je zeker dat je baby genoeg vitamine K en D binnenkrijgt.

Ook interessant: een huis kindvriendelijk en veilig maken met deze tips.