Moet je nou voor of na het ontbijt je tanden poetsen?

Life Hacks door Lien

Het blijft een eeuwige discussie: is voor of na het ontbijt tandenpoetsen nou beter? Hieronder lees je eindelijk wat het antwoord is op deze prangende vraag.

Waarom poetsen?

Het lijkt het meest logisch om na het ontbijt je tanden te poetsen: je haalt etensresten weg en hebt een schone, frisse adem na het eten. Wat blijkt? Dit is prima om te doen, maar het is handig om pas een half uur na het ontbijt te poetsen. Dit omdat je anders behoorlijk wat schade kunt aanrichten. Als je ontbijt met veel suiker of zuur hebt gegeten en vervolgens met een tandenborstel over je tanden schuurt, dan kan dat je tandglazuur beschadigen.

Let op met na je ontbijt poetsen

Is het dan beter om voor je ontbijt te poetsen? Het korte antwoord is dat het niet zoveel uitmaakt. Er bestaan een hele hoop argumenten om voor het ontbijt je tanden poetsen, en ook veel redenen om het daarna pas te doen. Eigenlijk is het vooral belangrijk dat je twee keer per dag lang genoeg poetst. Op de plekken waar tandplak zit, zetten bacteriën suikers om. Er ontstaan daardoor zuren die je tanden flink kunnen aantasten. Het gevolg? Gaatjes. Je tanden poetsen zorgt ervoor dat er een chemische reactie ontstaat die dit tegengaat. Je gebit herstelt.

Het tijdstip

Het moment waarop je je tanden poetst, maakt niet zoveel uit als je zou denken, alhoewel vlak voor het slapen je tanden verzorgen wel extra gunstig blijkt te zijn. ’s Nachts maak je namelijk minder speeksel aan. Die werkzame stoffen in je tandpasta blijven daardoor langer in je mond. Dit voegt toe aan het verhelpen van de ‘schade’ die je de volgende dag weer oploopt. Verder is het zo dat één keer per dag poetsen zou het risico op gaatjes vergroten. Drie keer per dag poetsen veroorzaakt dan weer meer kans op terugtrekkend tandvlees. Balans is key.

Nog een laatste tip

Wil je je tanden uitermate goed verzorgen? Dan gebruik je ook nog een tandenstoker of flosdraad na het eten. Het ziet er niet zo charmant uit, maar zo haal je wel die overige etensrestjes weg. Het verwijdert zelfs tandplak en draagt daardoor bij aan het voorkomen van gaatjes. Het beste kun je hier kleine, losse tandenstokers voor gebruiken. Die gooi je dan na iedere keer flossen weg – anders is het niet zo fris.

Dus poets jij liever je tanden voor het ontbijt? Dan moet je dat vooral doen. Vind je na het ontbijt poetsen fijner? Ook helemaal prima. Zo lang je twee keer per dag poetst is er niks aan de hand!

Ook interessant: smalle hal groter laten lijken: 6 tips.