Sporten met lenzen: de voor- en nadelen op een rijtje

Life Hacks door Djamila

In het voorjaar beginnen veel mensen weer met sporten. Oude sportkleding wordt uit de kast gehaald en schoenen worden opnieuw ingelopen. Maar mensen met een bril lopen vaak tegen het probleem aan dat het niet fijn is om te sporten met een bril op. 

Is het eigenlijk wel veilig om te sporten met een bril en heb je daadwerkelijk meer baat bij lenzen dragen tijdens het sporten? Lenzen kennen heel wat voordelen, wanneer je ze vergelijkt met een bril. Toch valt er ook wat te zeggen voor een bril, want wat komt er eigenlijk kijken bij het sporten met lenzen?

Bril versus lenzen tijdens het sporten

Als je een wandeling gaat maken in het park op zaterdagochtend, zal je waarschijnlijk maar weinig hardlopers tegenkomen die een bril dragen. Een bril is namelijk niet zo veilig om te dragen tijdens het sporten, omdat je ogen of gezicht beschadigd kunnen raken als gevolg van een val of klap tegen je bril. Bovendien heb je minder bewegingsvrijheid als je een bril draagt tijdens een potje voetbal of een atletiekwedstrijd, omdat je er continu rekening mee moet houden dat je bril op zijn plek blijft zitten. Als je daarentegen lenzen draagt tijdens het sporten, heb je geen last van deze problemen. Je hebt de hele training of wedstrijd lang scherp zicht, zonder dat je er tijdens het sporten iets voor hoeft te doen. Een mooie bijkomstigheid: veel lenzen bieden uv-bescherming door een speciaal filter. Dit filter helpt je ogen te beschermen tegen uv-stralen van de zon als je buiten bent.

Do’s met lenzen voor het sporten

Ben jij er van overtuigd dat je beter lenzen kunt dragen tijdens het sporten? Dan willen we je graag wat tips geven om je lenzen probleemloos te kunnen dragen als je aan het sporten bent. Lenzen zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten, waardoor het belangrijk is om lenzen te dragen die bij jouw ogen passen. Als je gaat sporten, is het sterk aan te raden om daglenzen te dragen. Mocht je lens namelijk tijdens het sporten vuil of beschadigd raken, dan hoef je je er niet druk om te maken dat je de lenzen eigenlijk nog een maand had moeten dragen. Kies ook voor lenzen die droge ogen voorkomen; deze lenzen laten namelijk meer zuurstof door, wat belangrijk is tijdens het sporten.

Don’t: geen bril én geen lenzen dragen

Tegenover deze do’s staat een don’t. Als je namelijk liever geen bril draagt tijdens het sporten, is het wel belangrijk om lenzen te dragen. Ga niet sporten zonder lenzen te dragen als je zicht niet optimaal is, want dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Mogelijk zie je bijvoorbeeld niet dat de bal naar jou overgespeeld wordt of dat een rugbyspeler op je afrent, waardoor je ongelukkig valt. Ook is het niet comfortabel om met wazig zicht te sporten, want je kunt minder snel reageren en bent je minder bewust van je omgeving. Wil jij dus gaan sporten, omdat het goed is voor je gezondheid? Dan is het minstens zo belangrijk voor je gezondheid om de juiste lenzen te dragen.