Is het beter om voor of na je ontbijt je tanden te poetsen?

Lifestyle door Chloe

De één poets zijn of haar tanden voor het ontbijt en de ander doet het juist erna. Dit is volledig afhankelijk van jouw ochtendroutine. Maar wat is nou eigenlijk beter en maakt het überhaupt iets uit? Welke zocht het voor je uit!

Vruchtensap

Heb jij wel eens gehoord dat het slecht kan zijn om je tanden na het ontbijt pas te poetsen? Dit hoor en lees je regelmatig. Je tanden poetsen na je ontbijt zou je tanden kunnen beschadigen. Dit komt omdat tijdens het ontbijt vaak vruchtensap wordt gedronken en dit maakt je tandglazuur zwakker. Wanneer je hierna je tanden poetst, zou je je tanden dus kunnen beschadigen.

Voor of na je ontbijt tanden poetsen

Goed, poetsen voor het ontbijt dus? Volgens hoogleraar tandheelkunde aan de Unversiteit Medisch Centrum Groningen Frank Abbas is de kans dat je tanden beschadigen omdat je vruchtensap hebt gedronken echt heel klein. De beweging van je tandenborstel is namelijk niet sterk genoeg om echt beschadigingen aan je gebit te brengen. Daarnaast is het niet de borstel, maar juist de tandpasta die de oorzaak is. In sommige tandpasta's zit namelijk een soort schuurmiddel om aanslag op je tanden te verwijderen. Toch vormt ook dit geen gevaar, aangezien er zo weinig in de tandpasta zit dat het geen kwaad kan.

Poetsen voor het ontbijt

Toch is het volgens Abbas beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen met tandpasta en flosdraad. Heb je ontbeten? Poets dan de etenresten eventueel weg met enkel je tandenborstel en wat water. Door de fluoride in de tandpasta is je gebit namelijk beschermd tegen zoetigheden die je neemt bij het ontbijt.