Alle anticonceptie zonder hormonen op een rijtje

Lifestyle door Elsemieke

Wil je (nog) niet zwanger worden, dan heb je wellicht de anticonceptiepil op je nachtkastje liggen. Of misschien heb je wel een hormoonspiraal om kindvrij te blijven. Wist je dat er ook veel andere voorbehoedsmiddelen zijn? Anticonceptie zonder hormonen, bijvoorbeeld.

Anticonceptie zonder hormonen: dit zijn ze

Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschappen, helpen hormonen je menstruatie te regelen en vermindert het pijn bij ongesteldheid. De hormonen oestrogeen en progesteron uit de anticonceptiepil zorgen dat de kans op een baby klein is. De fysieke en mentale bijwerkingen zijn echter niet altijd heel fijn. Hierbij kun je denken aan moodswings, psychische klachten, een verlaagd libido en de verhoogde kans op trombose. Zit je tegen de overgang aan, dan komt daar een grotere kans op borstkanker bij. 

(Klein)kinderen vermaken? Zo maak jij klei met bloem

Stap je liever over naar anticonceptie zonder hormonen, dus zonder oestrogeen en progesteron? We zetten alle hormoonvrije anticonceptiemiddelen op een rijtje:

1. Sterilisatie

Heb je geen kinderwens of heb je al genoeg kids, dan is sterilisatie bij de man of vrouw een optie. Denk hier echter héél goed over na: een operatie als deze is onomkeerbaar.

2. Koperspiraal

We gaan verder met de koperspiraal. Een arts brengt het T-vormige ankertje via de baarmoedermond in en voorkomt hiermee een zwangerschap. Het ideale middel als je niet meer aan anticonceptie wil denken en je nog weleens iemand bent die de pil vergeet. Niet handig als je geen klein grut wil, toch?

3. Het vrouwen- of mannencondoom

Bij het mannencondoom schuift de man het rubber om zijn geslacht. Bij de vrouwenvariant sluit het rubbertje de baarmoedermond af. Pas op dat je het condoom niet te laat omdoet tijdens het vrijen. Voorvocht bevat ook al zaadcellen!

4. De temperatuurmethode

Wil je de meest vruchtbare periodes tracken met een thermometer, dan is periodieke onthouding mogelijk. Super betrouwbaar is deze methode niet per se. Je lichaamstemperatuur ligt ná je eisprong namelijk hoger én zaadcellen kunnen drie dagen in je lijf overleven. 

5. Pessarium

Misschien is een pessarium iets voor je als je nog een manier zoekt om niet zwanger te raken. Gebruik er een zaaddodende pasta bij voor de ultieme veiligheid. Het kunststof kapje breng je in je vagina tot twee uur vóór de gemeenschap in. Het risico dat hij niet goed zit is wel groot. Het kapje moet een paar uur na het vrijen blijven zitten. 

Vind je het nog steeds lastig te bepalen welk anticonceptiemiddel het beste bij je past? Weet je niet of anticonceptie zonder hormonen wel wat voor jou is? Ga dan online op zoek naar de opties, hormoonvrij of niet. Websites als thuisarts.nl en gynaecoloog.nl helpen je hierbij. Met vriendinnen praten of een afspraak bij de huisarts kan ook helpen.