Zo vaak moet je eigenlijk je koffiezetapparaat ontkalken

Wonen door Chloe

Niets is fijner dan de dag beginnen met een kopje koffie. Een goed koffiezetapparaat is niet goedkoop en dus wil je er zo lang mogelijk mee doen. Om te zorgen dat je koffiezetapparaat zo lang mogelijk meegaat, moet je hem dus goed onderhouden en ook regelmatig ontkalken. Maar hoe vaak moet je dit dan doen?

Waarom koffiezetapparaat ontkalken?

Wanneer je je koffiezetapparaat goed onderhoud, zal je er veel langer plezier van hebben. Dat betekent dus ook dat je hem regelmatig moet ontkalken. Wanneer het water verwarmd wordt komt er namelijk kalk vrij. Dit zal zich vervolgens aan de wanden hechten en zo ontstaat er dus kalkaanslag. Dit is in principe niet zo erg, maar als je je apparaat niet ontkalkt kan deze verstopt raken. Dat moeten we natuurlijk voorkomen.

Hoe vaak moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

De meeste apparaten geven het vanzelf aan als ze ontkalkt moeten worden. Toch is het op zo'n moment meestal al te laat en zit het apparaat bijna verstopt. Dit zal je ook merken als er minder koffie uitkomt of het apparaat niet goed meer loopt. Check daarom even in de gebruiksaanwijzing hoe vaak ontkalken nodig is. Staat dit er niet in? Doe het dan minimaal een keer per kwartaal.

Op dit moment moet je ontkalken

Natuurlijk kan het ook zijn dat je koffiezetapparaat het niet meer goed doet omdat hij ontkalkt moet worden. Check dus regelmatig de binnenkant van het apparaat. Zie je veel kalk zitten? Dan weet je dat het tijd is om te ontkalken. Ook als je apparaat traag is, een gek geluid maakt of niet lekker loopt weet je hoe ver het is.