Het eiwitdieet: zoveel eiwitten moet je eten op een dag

Food door Elsemieke

Droom jij van een ijzersterk lichaam, dan zal je niet alleen je sportschoenen moet aantrekken, maar ook proteïnerijke producten als kwark, eieren en kipfilet of plantaardige producten aan je eetpatroon moeten toevoegen. Maar hoeveel eiwitten moet je eigenlijk eten? We vertellen je alles over het eiwitdieet.

Het eiwitdieet

Verlang je naar een betere conditie, trek je de hardloopschoenen uit het stof. Voor een kilootje minder, let op je calorie inname. Wil je ook sterkere spieren? Dan is een eiwitrijk voedingspatroon van groot belang. We vertellen je over het eiwitdieet, maar ook hoe je kan uitzoeken hoeveel proteïne je op een dag nodig hebt. En heb je die shakes écht nodig?

Wat zijn eiwitten?

Ben je flink aan de slag gegaan met gewichten, dan is de kans groot dat je de dag erna stijf bent en spierpijn hebt. Door spieren intensief te gebruiken, ontstaan er kleine scheurtjes. Het ‘kapotte’ eiwit wordt opgeruimd. Als je regelmatig met de gewichten in de sportschool aan de slag gaat, zal de spier blijven groeien. Wat er eigenlijk gebeurt is dat je het weefsel aan het uitputten bent, om je spiermassa uiteindelijk weer te zien toenemen. Een herstelfase om nieuwe spiereiwitten aan te maken volgt daarna. Om je lichaam een handje te helpen, is het slim om binnen twee uur na je training iets met proteïne te eten dat nodig is voor spierherstel. Je vult je energievoorraad op deze manier ook weer aan.

Moet je shakes drinken?

Volgens sociale media en fabrikanten zijn shakes, proteïnerepen en allerlei drankjes noodzakelijk voor een fit lijf. Maar is dat echt zo? Nou, alleen als je écht heel onregelmatig eet en weinig eiwitten uit je dagelijkse voeding haalt. De website van Wat Eet Nederland beschrijft hoe een volwassene per kilogram lichaamsgewicht 78 gram eiwitten per dag binnenkrijgt. Funfact: dat is hoger dan het landelijke advies van het Voedingscentrum. Neem je een shake, dan krijg je daarnaast alleen eiwitten binnen. Verwerk je het in een gerecht, dan krijg je meer voedingsstoffen binnen. 

Lees ook: 10 gezonde snacks die je als tussendoortje kunt eten

Het eiwitdieet op dagelijkse basis

Zonder eiwitten geen spieropbouw, maar die kan je dus ook uit je dagelijkse voedingspatroon halen.Een bakje kwark met wat fruit voor het slapen gaan, is al voldoende. Train je op enorm hoog niveau en kom je echt niet aan die aanbevolen hoeveelheid eiwitten, dan is het slim een zak proteïnepoeder of een doos eiwitrepen aan te schaffen.