Nieuwe kleding? Dit is waarom je het altijd eerst moet wassen

Lifestyle door Chloe

De meeste mensen herkennen het wel. Je hebt een tof nieuw kledingstuk gekocht en je wilt het meteen aantrekken. Je bent er tenslotte zo blij mee. Toch kan je beter nog even wachten. Nieuwe kleding moet je namelijk altijd eerst wassen voor je het aantrekt. Waarom? Dat leggen wij je uit.

Nieuwe kleding wassen

Goed, je moet je nieuwe kleding dus wassen, maar waarom eigenlijk? Het is toch nieuw? Juist daarom is het goed om je nieuwe shirt of broek eerst even in de wasmachine te stoppen. Geloof ons, als je weet waarom zal je dit voortaan altijd doen.

Chemische stoffen

Wanneer je een nieuw kledingstuk koopt dan zit deze vaak vol met chemische stoffen. Fabrikanten voegen dit namelijk toe zodat de kleding in de winkel niet gaat kreukelen en dus mooi blijft. Wanneer je dit dus aantrekt kan dit gaan jeuken en je huid irriteren. In principe kunnen deze stoffen niet heel veel kwaad, omdat er een limiet is aan hoeveel chemische stoffen hiervoor gebruikt mogen worden. Toch houdt niet iedere fabrikant zich hieraan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er bij kleding uit China 900 keer zo veel chemische stoffen zitten als toegestaan. Naast dat dit dus voor huidproblemen kan zorgen, verhoogt dit ook de kans op huidkanker. Was dus altijd je kleding voor je het aantrekt om deze stoffen eruit te wassen.

Door andere gedragen

Wanneer je een nieuw shirt koopt in de winkel is de kans klein dat jij de eerste bent die hem draagt. Hij zal waarschijnlijk door nog veel meer mensen zijn gepast. Ook dat betekent dat de kleding allesbehalve schoon is. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 'nieuwe' kleding van grote kledingwinkels vol zitten met bacteriën, huidschilfers, lichaamsvocht en zelfs ontlasting. Ieuw!