Eenvoudig kaarsvet verwijderen doe je zo

Life Hacks door Maj

Handen omhoog als je wel eens kaarsvet op je favoriete tafelkleed hebt geknoeid. Helaas overkomt het ons (bijna) allemaal wel eens, maar goed nieuws: kaarsvet krijg je altijd weer schoon op welk materiaal dan ook met behulp van deze eenvoudige tips.

1. Kaarsvet verwijderen textiel

Oh no! Je mooiste tafelkleed of kledingstuk zit onder het kaarsvet. Leg het textiel voor 30 minuten in de vriezer en schraap het kaarsvet eraf. Leg daarna bakpapier op de plek en strijk eroverheen om de laatste restjes te verwijderen. Even wassen en je textiel is weer helemaal fris.

2. Kaarsvet van je bank verwijderen

Geen paniek, want dit is heel simpel op te lossen. Leg een plastic zak met ijsklontjes op het kaarsvet tot het hard is geworden. Haal de wax voorzichtig weg en leg er een vel bakpapier of keukenpapier overheen. Strijk hier wederom met een strijkijzer overheen totdat het kaarsvet aan het papier blijft kleven. Bestrooi de vochtige plek met baking soda om het vocht weg te drijven en zuig daarna de baking soda op met de stofzuiger. Heb je een bank van leer? Dan is het handig om de föhn erbij te pakken op de laagste stand en het kaarsvet weg te vegen met een keukenpapiertje.

3. Kaarsvet verwijderen suède

Pak weer die plastic zak met ijsklontjes erbij en laat deze even rusten. Nadat het kaarsvet hard is geworden kan je voorzichtig met een oude natte tandenborstel in één richting bewegen en de restantjes weghalen. Suède is erg kwetsbaar, dus maak vooral geen draaiende bewegingen.

4. Kaarsvet verwijderen uit je tapijt

Leg een vel bakpapier op het kaarsvet en strijk er met een strijkijzer eroverheen. Het kaarsvet wordt dan opgenomen door het bakpapier en je tapijt is weer zo goed als nieuw!

5. Kaarsvet verwijderen van glas

Je mooiste glazen kaarsenhouder helemaal onder het kaarsvet? Pak er dan een föhn bij om het glas op de warmste temperatuur te föhnen. Als het kaarsvet begint te smelten en te druipen, kan je het weghalen met een doekje. Föhn dus net zo lang totdat het kaarsvet helemaal gesmolten is. Nog een leuk weetje: bij kaarsen die bijna opgebrand zijn kan je het kaarsvet hergebruiken om nieuwe kaarsen te maken, hoe leuk is dat!