Met behulp van deze hacks kan je jouw garderobe opnieuw organizen

Life Hacks door Maj

Heb je geen overzicht van wat je allemaal in je kast hebt liggen en weet je niet meer wat je kan aantrekken? Een keer in de zoveel tijd is het heerlijk (en ook wel nodig) om even je kledingkast op te ruimen. Tijd om je garderobe opnieuw te organizen met behulp van deze handige hacks!

1. Zorg voor de juiste voorbereiding

Voordat het opruimen begint, is het handig om wat voorbereidingen te treffen. Zorg ervoor dat je een aantal dozen of kratten hebt waarin je de kleding kan verdelen tijdens het opruimen. Ook vuilniszakken en schoonmaakspullen zijn fijn om bij te hand te hebben. Verder kunnen pen en papier helpen om op te schrijven wat je nog nodig hebt aan spullen en items die ontbreken. 

2. Verdeel alles in categorieën

Haal alle kledingstukken uit de kast en sorteer ze in categorieën, leg dus alle shirts, broeken, truien enzovoort bij elkaar voor een duidelijk overzicht van wat je allemaal hebt aan kleding.

3. Schoonmaken

Nu je hele kast leeg is, kan je beginnen met schoonmaken. Haal een doekje door je kast en spray een lekkere geurspray. Je garderobe is daarna helemaal klaar om ingedeeld te worden. 

4. Kleding sorteren

Nu ga je beoordelen welke kleding je zeker wilt houden, kleding die weg mag en welke items je nog over twijfelt. Sorteer deze drie in verschillende dozen of kratten. De kleding die je zeker wilt houden zijn al je favorieten die je veel draagt. Kleding die weg mag kan je herkennen aan dat je ze nooit pakt, ze niet lekker zitten of kapot zijn. Verder heb je ook nog twijfelgevallen. Na het sorteren kan je de doos met twijfelgevallen erbij pakken en jezelf een aantal vragen stellen gericht op hoe vaak je de kleding draagt en of je de items weer zou kopen als je hem in de winkel zou zien hangen. Op basis van deze vragen kan je beoordelen welke kledingstukken nog echt een plekje krijgen in je garderobe.

5. Organizen van je garderobe

Een grote, maar ook leuke klus: alle kleding organizen. De kledingstukken die je zeker wilt bewaren kan je nu gaan indelen. Ze zijn per categorie verdeeld, waardoor je kan zien hoe veel je van elk soort hebt. Verdeel de kleding dus handig door kleding die je minder vaak pakt achterin te leggen en te kijken welke items je moet hangen en welke je moet vouwen. Wanneer je lades hebt, kun je ook werken met ladeverdelers of bakjes. Vervolgens kun je nog een kleurbeeld toepassen door alles per categorie op kleur te hangen. Nu het overzicht er is kan je zien of je nog bepaalde items mist, zoals goede basics bijvoorbeeld. Schrijf deze op voor als je nog een keer gaat shoppen, zodat je helemaal happy bent met je garderobe.

6. Kleding doorverkopen

Et voilà, je hele kledingkast is weer overzichtelijk. Nu is het alleen nog tijd om de kleding uit de doos met items die wegkunnen op te ruimen. Tips zijn om ze een tweede leven te geven en te verkopen op Vinted, Marktplaats of Facebook of aan vrienden of familie te geven. Soms vindt de kringloop het ook fijn om mooie items door te kunnen verkopen.