Recept: karamel cake
Hmm, karamel! Het water loopt al in onze mond als we eraan denken. Wat vind je van heerlijke gezouten karamel cakeplakjes? Het is dé ideale zoetigheid voor wanneer je gasten langskomen. Dit is hoe je karamel cake maakt.
Ingrediënten voor karamel cake
- 50 gr zoetzoute cashews en pinda’s
- 60 gr + 190 gr roomboter
- 60 gr + 100 gr bruine basterdsuiker
- 395 gr gecondenseerde melk (blikje)
- 4 eieren
- 200 gr bruine rijstmeel
- 2 el bakpoeder
- Grove zout flakes
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor. Zet de temperatuur op 175 graden.
2. Ondertussen ga je de karamel maken. Dit doe je door 50 gr boter te laten smelten in een koekenpan.
3. Voeg 60 gram bruine basterdsuiker toe in de koekenpan. Blijf goed roeren.
4. Voeg het blikje gecondenseerde melk toe. Blijf roeren. De karamel gaat bubbelen. Zet het vuur uit als het is ingedikt, maar nog wel vloeibaar is.
5. Meng 190 gram boter samen met de 100 gram suiker luchtig.
6. Voeg één voor één de eieren toe. Meng het met het meel en het bakpoeder.
7. Schenk drie kwart van de karamel door het beslag als alles goed gemengd is.
8. Zet bakpapier in een beklede cakevorm. Schenk het beslag daarin.
9. Verdeel de zoetzoute cashews, pinda’s en grove out flakes over de bovenkant
10. Plaats de cake in de oven. Laat het 1 uur in de oven staan. Dek de cake wel na 40 minuten af met aluminiumfolie
11. Enjoy!
Tips om karamel niet te laten mislukken
- Gouden tip: zet voordat je begint een bak met ijswater naast het gasfornuis. Hierin kun je de pan met karamel koelen in ijswater als het bijna verbrandt. Je voorkomt dat de karamel verder gaart.
- Als je water in de karamel gebruikt is het belangrijkst dat je niet roert. Hoewel de suikerkristallen opgelost lijken te zijn, blijven ze alsnog bestaan. Ze blijven vastzitten aan alles wat ze tegenkomen. De suiker gaat grijnen als je in een pan roert. Je krijgt grote stukken suiker in je saus.
- Kook in een pan met een dikke bodem. Hiermee wordt de kans op plaatselijke verbranding kleiner. Gebruik een hoge pan als je later nog boter, room of andere vloeistoffen aan de karamel toevoegt. Zo kan de karamel lekker beter borrelen.
- De kleur van de karamel mag donkerder zijn dan je denkt. Wacht dus nog heel even als je denkt dat je karamel klaar is. Zo weet je zeker dat je karamel die heerlijke smaak heeft als verwacht.