Dit recept maak je met de lekkerste seizoensgroenten van januari

Food door Maj

Het nieuwe jaar is weer van start gegaan en dat houdt in veel nieuwe recepten uitproberen. Januari heeft veel lekkere winterse seizoensgroenten waarmee elk gerecht een feestje is. De groenten die passen bij januari zijn vooral koolsoorten en wortels, zoals rode of witte kool, zoete aardappel, spitskool, bloemkool, knolselderij, pompoen enzovoort. Het is goed om groenten uit het seizoen te eten, omdat de groenten op z'n lekkerst zijn vanwege de beste omstandigheden van het seizoen. Ook zijn de groenten scherp geprijsd, doordat de producten uit de buurt komen en vaak geteeld en getransporteerd worden binnen Nederland, wat overigens ook goed is voor het milieu. Een bewuste en lekkere keuze dus om met seizoensgroenten aan de slag te gaan. Wij tippen je alvast een heerlijk recept met de groenten die passen bij de maand januari. 

Pompoen uit de oven met aardappels, kip, bieten en wortels. 

Een erg lekker recept met veel seizoensgroenten uit januari, zoals pompoen, bieten, wortels en ui. Boordevol vitaminen en ook nog eens erg lekker, smullen maar!

Ingrediënten

Dit recept is voor vier personen:

  • 500 gram krieltjes
  • ½ pompoen
  • 2 rode bieten
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 8 wortels
  • 300 gram kipfilet
  • 100 gram chorizo
  • 4 eetlepels olie
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 ½ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes tijm

Aan de slag 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en berkleed het ovenrooster met bakpapier.
  2. Snij de kip in blokjes en doe deze in een schaal. Doe hier 2 eetlepels olie bij en voeg de cayennepeper, gemberpoeder, nootmuskaat en paprikapoeder toe. Even goed mengen en laten marineren. 
  3. Schenk 2 eetlepels olie in een schaaltje en snijd de rozemarijn en tijm fijn (eerst van de takjes halen). Voeg dit samen en laat de smaken in de olie trekken.
  4. Tijd om alle groenten te snijden. Snijd de pompoen in stukjes van 1 cm dik en verwijder alle pitten. Snijd daarna ook de krieltjes doormidden. Schil de rode biet en snijd deze in reepjes van 1 cm dik. De wortels mogen gehalveerd worden in de lengte en de paprika mag gesneden worden in stukken. Als laatste kunnen de uien gesneden worden in parten.
  5. Daarna gaan we aan de slag met de chorizo. Snijd deze eerst in plakjes en daarna in kwarten.
  6. Pak het ovenrooster erbij en verspreid de krieltjes, rode biet, pompoen, wortels, paprika en ui over het bakpapier. 
  7. Besprenkel de groenten met de ingetrokken olie met rozemarijn en tijm. 
  8. Dan kunnen de heerlijke groenten de oven in voor 10 minuten op 180 graden. 
  9. Haal het rooster na 10 minuten uit de oven en leg de kipfilet en chorizo ertussen. Daarna mag het nog voor 30 minuten de oven in. 
  10. Het recept met de lekkerste seizoensgroenten uit januari is helemaal klaar om te geserveerd te worden!