Zo voorkom jij condensatie op jouw ramen

Life Hacks door Zora

Wist je dat condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een koeler oppervlak?  Om deze reden is het gebruikelijker om dit fenomeen in de winter en het op onze ramen te zien. Dit is hoe jij condensatie op jouw ramen kan voorkomen.

1. Dagelijks ventileren om condensatie te voorkomen

Het is belangrijk dat je jouw huis dagelijks ventileert, zodat de lucht kan worden ververst en de binnentemperatuur kan worden geregeld.  Door bijvoorbeeld de ramen maximaal 10 minuten per dag open te zetten en ventilatiesystemen te hebben, verklein je het risico op het beslaan van de ramen en het ontstaan ​​van vocht.

Daarnaast speelt ook het type raam een belangeijke rol.  Als jij een van degenen bent met relatief oude ramen, zal dit fenomeen vaker voorkomen en is het risico op vocht veel groter.

2. Ontvochtiger installeren tegen condensatie

Als jouw huis al een geschiedenis heeft, of gevoelig is voor vocht op de muren en de ramen snel beslaan, raden we aan om een soort luchtafzuigsysteem of ontvochtigingsmachine te installeren om vocht thuis te verwijderen.

3. Gemiddelde temperatuur controleren om condensatie te voorkomen

Condens ontstaat wanneer er een groot temperatuurverschil is tussen de buitenkant en de binnenkant van jouw huis.  Om deze reden raden we je aan om een ​​gemiddelde kamertemperatuur boven de 17º aan te houden.

Om dit te controleren kun je ervoor kiezen om een ​​thermometer te hebben die de temperatuur in huis meet.  Zelfs dezelfde thermostaten van uw verwarmingssysteem kunnen de omgevingstemperatuur van het huis regelen.

4. Kunstof kozijnen tegen condensatie

Als jij een van degenen bent met oude ramen, is het risico op condensatie en vochtigheid in huis erg groot. Wist je dat condensatie geen probleem meer is met kunstof kozijnen? Het materiaal isoleert en voorkomt dat er geen koude plekken op de oppervlakte ontstaan.