DIY: Maak je eigen duurzame roomspray

Hobby door Maj

Een roomspray is het perfecte middel om je huis heerlijk te laten ruiken. Te gebruiken als kerst op de taart na het schoonmaken van je huis of voor een spa moment in eigen badkamer. Overigens ook erg handig als er onverwachts bezoek voor de deur staat en je het fris wil laten ruiken naar je favoriete geur. En hoe leuk is het als je de roomspray dan ook nog eens zelf hebt gemaakt zonder allerlei toegevoegde chemische stoffen? Wij leggen je uit hoe je in een paar simpele stappen deze duurzame roomspray maakt.

Dit heb je nodig

  • Een sprayflacon (grootte maakt niet uit)
  • Gedestilleerd water (je kan ook kraanwater gebruiken, maar zo blijft de spray langer goed)
  • Etherische olie met geur naar keuze
  • 70% alcohol of wodka (geurloze alcohol)

Deze vier simpele ingrediënten heb je nodig voor het maken van je eigen roomspray. Voor een extra touch kan je zelf nog specerijen toevoegen als rozenblaadjes of gedroogde lavendel.

Zo maak je de roomspray

  1. Draai de sprayflacon open en vul de helft met gedestilleerd water. Door gedestilleerd water te gebruiken gaat de roomspray langer mee dan kraanwater. 
  2. Vul de andere helft van de flacon met de gekozen alcohol. Verder maakt het niet uit hoe groot de flacon is, als de verhoudingen maar 50% gedestilleerd water en 50% alcohol zijn.
  3. Voeg je favoriete geur toe aan de roomspray door de gekozen etherische olie in het mengsel te druppelen. Bij 250 ml roomspray voeg je ongeveer 40 druppels toe. Als extra kunnen er naar wens nog geurrijke specerijen worden toegevoegd.
  4. Draai de flacon dicht en schudt het geheel goed door elkaar totdat alles gemengd is. Et voilà, je roomspray is klaar voor gebruik! De sprayflacon kan weer hergebruikt worden bij het maken van een nieuwe roomspray, maar eerst genieten van je zelfgemaakte favoriete geur.

Nog een leuke tip: als je de roomspray als cadeau geeft kan je de flacon personaliseren met een label passend bij de gekozen geur en een persoonlijke boodschap.