Recept: zo maak je Jalebi

Food door Mozhda

Jalebi’s zijn krokante spiraaltjes in siroop. Het is een populaire snack die in Azië en Afrika wordt gegeten. Zo zijn veel mensen van mening dat de jalebi dé nationale sweet van India is. Deze snack is zoet, plakkerig en meestal oranje of geel van kleur. Opgelet: je moet minstens één dag van tevoren aan dit recept beginnen. Wij leggen je uit hoe je deze krokante spiraaltjes in siroop kunt maken.

Recept Jalebi

Ingrediënten

  • 250 gram witte bloem
  • 150 gram rijstmeel
  • 2½ deciliter yoghurt
  • ½ theelepel saffraanpoeder warm water
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 5 deciliter water
  • 500 gram suiker
  • 1 eetlepel rozenwater
  • ghee om in te frituren

Bereidingswijze

1. Pak een kom. Voeg bloem, rijstmeel, bakpoeder, yoghurt en de helft van het saffraanpoeder toe. Voeg daarna water toe.

2. Dek de kom af met een doek. Laat de kom minstens een dag staan op een warme plaats. Op deze manier kan het beslag gisten. Je kunt pas verder gaan naar de volgende stap als er belletjes aan het oppervlak beginnen te verschijnen. Dan weet je dat het beslag klaar is.

3. Tijd voor siroop! De siroop maak je door water, suiker en de rest van de saffraan samen te laten koken. Dit doe je 10 minuten lang.

4. Haal de siroop van het vuur af. Voeg één eetlepel rozenwater toe. Verhit de ghee in een pan.

5. Nu klop je het beslag nog een keer. Doe dit totdat het beslag ongeveer net zo dik is als pannenkoekbeslag. Maak spiraaltjes of lussen van ongeveer 15 centimeter in de ghee. Ze mogen niet uitzakken! je kunt hiervoor een slagroomspuit met een klein gat gebruiken of een kleine trechter.

6. Blijf de jalebi’s nog even frituren en draai ze één keer om. Ze horen knapperig en aan beide kanten goudkleurig te zijn!

7. Haal de jalebi’s met een schuimspaan uit de ghee. Laat ze er net even boven uitlekken. Week ze door ze in de warme siroop te leggen.

8. Laat de jalebi’s er niet langer dan een halve minuut in liggen. Op deze manier blijven de jalebi’s knapperig.

9. Serveer de jalebi’s op kamertemperatuur, heet of koud.

10. Smullen maar!

Wat drink je met de jalebi’s?

Om voor de authentieke food belevenis te gaan kun je de jalebi’s serveren met melk. Veel mensen in Noord-India eten de jalebi’s met rabri: een zoete, dikke melk. Dit wordt geserveerd op bruiloften. Mensen in India beginnen ook hun dag met jalebi’s en een glas melk.