Zelf een kerststol bakken? Zo doe je dat

Food door Chloe

Als er een snack is waar we dol op zijn in de decembermaand dan is het wel een kerststol. Heerlijk met een laagje boter erop bij het ontbijt of als tussendoortje. Deze kan je natuurlijk gewoon in de supermarkt kopen, maar nog lekkerder is om het gewoon zelf te maken. Benieuwd hoe je dit doet? Wij hebben een simpel maar heerlijk recept voor je.

Zelf kerststol bakken

Een kerststol bakken klinkt misschien als een hele hoop werk, maar dat valt hartstikke mee. Vooral met dit simpele recept maak je heel gemakkelijk een heerlijke kerststol. Dit is natuurlijk veel lekkerder dan een stol uit de supermarkt die na een dag alweer uitgedroogd is. Wil jij dit jaar ook je eigen stol maken? Check hieronder dan de bereidingswijze.

Ingrediënten

  • 275 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 60 gram roomboter
  • 1/2 zakje instant gist
  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • Kaneel
  • Zout
  • 150 gram rozijnen
  • 50 gram garneeramandelen
  • Sinaasappelrasp van 1 sinaasappel
  • 150 gram amadelspijs
  • poedersuiker

Bereidingswijze kerststol

  1. Vul een kom met water en laat de rozijnen hier zo'n 10 minuten in wellen.
  2. Zorg dat de melk lauwwarm is en meng dit met de gist. Met dit vervolgens met de bloem, suiker, kaneel, zout en de helft van een losgeklopt ei. Als laatste voeg je ook de helft van de sinaasappelrasp toe met een mixer.
  3. Mix vervolgens 40 gram roomboter doot het mengsel.
  4. Hak de amandelen en voeg deze nu met de uitgelekte rozijnen door het deeg. Zorg ervoor dat je deze goed mengt zodat ze gelijkmatig verdeeld zijn.
  5. Laat het nu voor een half uur rijzen en vervarm de oven vast voor op 170 graden.
  6. Meng ondertussen de amandelspijs met een kwart van een losgeklopt ei en de andere helft van de sinaasappelrasp. Kneed het vervolgens tot een rol.
  7. Bestuif je aanrecht met wat bloem en rol hier het deeg uit tot een ovaal. Leg de spijs erop en klap het deeg nu dicht. Druk het deeg nu goed op elkaar zodat de vorm van een kerststol ontstaat.
  8. Laat de stol nu nog eens 30 minuten rijzen en bestrijk deze hierna met het overgebleven ei.
  9. Bak de stol nu in 35 minuten gaar.