Recept: eggnog voor de koude winteravonden

Food door Zora

Tijdens de kerstfilm-marathon is het vast voorbij gekomen: eggnog. Eggnog of eierpunch is een traditioneel Amerikaans drankje dat wordt gedronken tijdens de koude winteravonden.

Eggnog wordt gemaakt met eierdooiers, melk en een scheutje alcohol voor de liefhebbers. Het drankje wordt al genuttigd door de Engelse aristocratie sinds de middeleeuwen tijdens de koude winteravonden en rond 1700 is het drankje overgewaaid naar de Verenigde Staten. De Nederlandse variant van dit drankje is de advocaat, het wordt namelijk gemaakt met dezelfde ingrediënten. Toch zijn beide niet hetzelfde! Zo is een glas advocaat altijd met alcohol en hoeft een glas eierpunch dat niet te bevatten. Daarnaast hebben beide een andere reputatie! De eierpunch staat bekend als heerlijk kerstdrankje en advocaat wordt vaak geassocieerd met onze oma's. Scrol naar beneden voor het traditionele Amerikaanse eggnog recept, met en zonder alcohol.

Ingrediënten

  • 235 milliliter room
  • 470 milliliter melk
  • 6 eidooiers
  • 100 gram rietsuiker
  • 1/2 eetlepel nootmuskaat
  • 1/4 eetlepel vanille 
  • Snufje zout
  • 60 milliliter alcohol (optioneel)
Meer op Instagram

Zo maak je eggnog (zonder alcohol)

  1. Breng de melk en het room aan de kook.
  2. Meng de eierdooiers, rietsuiker, nootmuskaat, vanille en zout met elkaar in een grote schaal.
  3. Haal het melk/room van het vuur en giet het langzaam bij de gekruide eierdooiers.
  4. Meng het goed door elkaar en breng het opnieuw aan de kook.
  5. Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen in de koelkast.
  6. Serveer de eggnog met een toefje slagroom en een stokje kaneel.

Eggnog met alcohol

Traditionele eggnog wordt gemaakt met whiskey, brandy, rum of bourbon. In ieder geval een drankje met een hoog alcoholpercentage. Voeg de alcohol toe voor dat je de eierpunch in de koelkast zet. Het drankje kan zowel warm als koud worden gedronken.

Geniet ervan!