Olijfolie vs. Zonnebloemolie: dit is het verschil

Food door Chloe

De één gebruikt alleen maar olijfolie, terwijl de ander de voorkeur geeft aan zonnebloemolie. Het kan natuurlijk allebei, maar wat is dan het verschil? Is de ene olie bijvoorbeeld gezonder dan de ander of maakt het niet uit? De redactie van Welke zocht het voor je uit.

Olijfolie wordt als gezond gezien

We weten allemaal dat olijfolie heel gezond is. Het hoort namelijk bij een Meditrerrane voeding en dat is enorm goed voor je hart- en bloedvaten. Dat komt omdat olijfolie veel onverzadigde vetzuren bevat, maar hoe zit dat met zonnebloemolie?

Olijfolie vs. zonnebloemolie

Niet alleen olijfolie, maar ook zonnebloemolie is hartstikke gezond. Zonnebloemolie bevat namelijk nog veel meer meervoudig onverzadigde vetzuren dan olijfolie. In olijfolie zitten overwegend veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Zonnebloemolie zou dus nog beter zijn voor onder andere je cholestrolgehalte en hart en vaten.

Linolzuur

Onder deze meervoudig onverzadigde vetzuren valt ook linolzuur. Het is essentieel dat we hiervan genoeg binnenkrijgen doormiddel van onze voeding. Dit is namelijk een stof dat ons lichaam niet zelf aanmaakt. Zonnebloemolie bevat zelfs acht keer zo veel linolzuur als olijfolie en is dus  niet alleen goedkoper, maar ook nog eens gezonder.