Energie besparen in huis: aan deze dingen had je nog niet gedacht

Lifestyle door Elsemieke

Nu de energierekeningen bij iedereen enorm omhoog zijn gegaan, zoeken we allemaal naar manieren waarop we er voor kunnen zorgen dat die rekening toch zo laag mogelijk blijft. Natuurlijk kan je de verwarming uitzetten en minder douchen, maar kleine dingen in huis doen helpen ook al mee. We vertellen je welke dat zijn.

Energie besparen in huis doe je zo

De energieprijzen: op dit moment zijn ze torenhoog. Massaal draaien we de verwarming zo laag mogelijk en ook trekken we warme truien aan, maar er is meer dat je kunt doen. Soms zijn het de kleine dingen die helpen, wij zetten ze voor je op een rijtje:

Trek de stekkers eruit

Wil je energie besparen in huis? Loop dan een rondje door je huis en trek alle stekkers van apparaten in stand-bystand eruit. Denk bijvoorbeeld ook aan die telefoon oplader die standaard in het stopcontact zit. Op deze manier kan je al snel jaarlijks honderden euro’s besparen. Vooral de stekker van de spelcomputer kan je flink wat euro’s per jaar schelen als je hem uit het stopcontact haalt. Ook je wi-fi router is zo'n boosdoener, dus haal hem er bijvoorbeeld uit wanneer je een paar dagen niet thuis bent.

Tochtstripjes

Als je een rondje door je huis loopt en er op gaat letten, dan zul je ontdekken dat er best veel kieren en gaten zijn waar de warmte je huis uit kan. En dat is zonde van de stookkosten! Een kier bij de achterdeur, de brievenbus, een raam dat niet helemaal goed sluit: het helpt allemaal niet bij je energie rekening. Deze koude gaten zijn eigenlijk simpel op te lossen door een tochtstrip te plaatsen. Voor in de brievenbus of onder de voordeur kan je speciale tochtborstels aanschaffen.

Stekker uit de koelkast

Heb jij een tweede koelkast in huis? Dan doe je er verstandig aan om de stekker eruit te trekken. Energie besparen in huis wordt dan makkelijker. Jaarlijks kan je namelijk tot wel honderd euro besparen door dit apparaat af te koppelen. Als je dan een feestje geeft of een extra voorraad hebt ingeslagen voor de kerstdagen, kun je hem gewoon weer aanzetten.

Lees ook: 10 tips om te besparen op je boodschappen