Welke vloer kies je in je nieuwbouwhuis met vloerverwarming?

Lifestyle door Elsemieke

Heb je een huis laten bouwen en is het bijna af, dan kom je voor de keuze te staan: welke vloer kies ik? Strakke, naadloze vloeren passen perfect, maar ook een mooie houten vloer is geweldig in een nieuwbouwwoning. Misschien wil je je vloer combineren met vloerverwarming. Hoe dan ook, er is erg veel keuze. In dit artikel nemen we de mogelijkheden op het gebied van vloeren onder de loep. 

Bouwvocht

Is je huis net af, houdt er dan rekening mee dat het best even kan duren voordat al het vocht uit je huis is. Het beton en cement dat is gebruikt om het huis te bouwen zorgt namelijk voor een hoop vocht. Zorg ervoor dat het vocht uit het huis is getrokken voordat je de vloer legt, anders kan het voorkomen dat je vloer krom trekt of los laat. Om zeker te weten dat al het vocht verdwenen is kun je een vochtmeting laten doen.

Egaliseren

Meestal wordt de vloer van een nieuwbouwwoning geëgaliseerd opgeleverd. Toch is dit in de praktijk niet altijd het geval. Controleer daarom voordat je een nieuwe vloer laat leggen eerst of de vloer goed geëgaliseerd is. Is dit niet het geval dan kan dit op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Er kunnen niveauverschillen ontstaan of je krijgt last van vocht onder vloer. Het kan ook voorkomen dat de vloer niet goed kan hechten. Belangrijk dus om hier goed naar te kijken. 

Vloerverwarming 

In nieuwbouwhuizen vind je steeds vaker vloerverwarming. Ga je het huis kopen, dan kun je hier vast naar informeren. Je kunt er ook voor kiezen om zelf vloerverwarming te laten plaatsen. Kies je voor vloerverwarming, houdt er dan rekening mee dat deze keuze invloed heeft op het type vloer dat geschikt is voor je woning. Het meest geschikt voor vloerverwarming zijn vloeren die warme lucht goed doorlaten. Voorbeelden hiervan zijn pvc, stenen vloeren en gietvloeren.

Gietvloeren

Ben je op zoek naar een moderne, strakke en naadloze vloer dan is een gietvloer iets voor jou. Qua kleur is alles mogelijk. Kies voor een warme en sfeervolle look, of juist voor een koele industriële look zoals de betonlook. Een gietvloer kun je door het hele huis laten leggen. Bijvoorbeeld in de woonkamer, maar ook in de keuken, de hal en zelfs de badkamer. Door overal voor dezelfde vloer te kiezen, creeer je een eenheid.

PVC

PVC vloeren zijn tegenwoordig nauwelijks meer van hout of tegels te onderscheiden. De vloer staat erom bekend dat hij erg onderhoudsvriendelijk en duurzaam is. Je kunt de vloer helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Kies voor een pvc vloer met een houtlook, ook een pvc tegel is een goed alternatief voor een tegelvloer. PVC geleidt warmte optimaal en is daarom een goede keuze als je hebt gekozen voor vloerverwarming in je nieuwbouwwoning.

Houten vloer

Een houten vloer geeft een warme uitstraling aan je nieuwbouwwoning. Sommige houtsoorten zijn ook goed te combineren met vloerverwarming. Eiken bijvoorbeeld, mits het niet te dik en te breed is. Houtsoorten zoals Beuken en Jatoba zijn minder geschikt. Parket is meestal beter te combineren met vloerverwarming dan een massief houten vloer.

Vinyl

Vinyl en vloerverwarming kunnen goed samen. Echter, er is wel een voorwaarde aan verbonden. Het is belangrijk dat je kiest voor vinyl met een thermische weerstand van maximaal 0,15m3. Alleen dan kan een vinyl vloer warmte optimaal geleiden. Het beste kun je om een certificaat vragen waarop de thermische weerstand wordt vermeld als je de vloer koopt.

Natuursteen

Veel mensen houden van de unieke look van natuursteen. Deze vloer past perfect bij vloerverwarming. Natuursteen geleidt de warmte namelijk erg goed. Het nadeel van een natuurstenen vloer is dat deze vaak veel onderhoud nodig heeft. Heb je geen zin in veel onderhoud, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere vloer, zoals PVC of vinyl met een natuursteen look. 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn ideaal als vloer als je vloerverwarming hebt. Keramische tegels geleiden de warmte namelijk optimaal. Een ander voordeel van keramische tegels is dat keramische tegels een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Daarnaast is er een uitgebreid assortiment aan kleuren, stijlen en formaten.